DRAMATIČNI VUČIĆ

‘Nemamo kud, stjerani smo u kut. Imali smo jedan prijedlog, a oni su skočili kao pomahnitali‘

Nisam siguran da Zapad ima kontrolu nad svime što se događa u Prištini - rekao je predsjednik Srbije

Aleksandar Vučić

 Francois Walschaerts/Afp

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se javnosti nakon neuspjelih progovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, piše b92.. Vučić je u govoru koristio izraze koje gotovo stalno koristi kao što su da će ‘sačuvati srpski narod od progona i od pogroma‘ ili ‘da izbjegličke kolone više nećemo gledati‘.

- Želim reći da smo imali četiri osnovna zadatka - kazao je. Prvi je bio napraviti sve što možemo da sačuvamo mir. Drugi, morali smo izbjeći opću osudu Zapada. Treći, morali smo, što je za nas bilo veoma važno, brinuti o tome kako će to izgledati u svim dijelovima svijeta. Četvrti, da osiguramo opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je.

Kako je rekao Vučić, prijedlog srpske delegacije bio je uvođenje statusno neutralnih tablica.

Prema Vučiću, "skočili su kao pomahnitali, sve su odbili, njima je jedino stalo uništiti život Srba na Kosovu i Metohiji i da je jedini smisao mučenja našeg naroda na Kosovu i Metohiji njegovo konačno protjerivanje". Rekao je da je prištinska strana tražila razgovor o generalnom sporazumu od šest točaka, među kojima je razmatranje i prethodnih dogovora.

Ideja Albanaca je, kaže Vučić, bila da se ide na "opći dogovor u šest točaka".

“Sastoji se od sljedećeg: Prvo: opći principi bilateralnih odnosa i međusobnog priznavanja, ulazak u međunarodne organizacije. Drugo: rješavanje problema iz prošlosti (rješavanje problema nestalih, utvrđivanje i rješavanje problema silovanih i prognanih, uništavanje privatna i javna imovina i povrat umjetničkih artefakata, financije, odnosno ratna odšteta. Treće: suradnja u budućnosti. Četvrto: isti odnos i prava Srba na Kosovu i Metohiji kao i Albanaca u Preševu. Peto: preispitivanje ranije dogovorenih sporazuma, na što su ljudi iz EU negativno reagirali - rekao je Vučić i nastavio.

- To im se ne sviđa, a kao ZSO, to ćemo preispitati, jer tada je bila zločinačka vlada. Šesto: to nije novi list, sadržaj smo imali prije. Ovo je što traže od Srbije - rekao je srbijanski predsjednik.

Naveo je i da se otvori rasprava o ZSO, što je i potpisano.

- Nisam siguran da Zapad ima kontrolu nad svime što se događa u Prištini. General Mojisilović je danas čuo da mu je zapovjednik NATO-a rekao da je njihov posao spriječiti ulazak specijalnih jedinica na sjever Kosova i Metohije. A ti upadi su se događali često - istaknuo je.

- Specijalne jedinice su mnogo puta upadale. Svaki put ste imali obavezu tražiti dozvolu od četvorice gradonačelnika sa sjevera Kosova i Metohije, a nikada to niste tražili. To je posao NATO-a, ja ih molim da to urade. Njihov posao je da Srbima na Kosovu osiguraju mir. Nije vaš posao da rušite imovinu srpskog stanovništva već da ova banda ne prijeđe Ibar. Vama su barikade problem, a ne kriminal i nezakonite odluke. I Stoltenberg to potvrđuje u svom intervjuu - naglasio je Vučić.

Istaknuo je i da Srbi nisu glupi i da znaju što je NATO.

- Oni su već stradali od NATO-a i ne pada im na pamet da se to ponovi. Želim vas obavijestiti da su na sjeveru Kosova i Metohije pojačane sve vrste obavještajnih aktivnosti, da je naš tim tražio od Lajčaka da krene u realizaciju ZSO. Želimo vas obavijestiti da smo na vrijeme obavijestili osobe koje se nalaze na popisu za likvidaciju prištinskog režima, što su odobrile i određene vanjske službe - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:00