NEMA MIRA U BALTIKU Potjerali švedski brod koji postavlja energetski kabel prema Litvi

Zahlađeni odnosi baltičkih zemalja i najvećeg im susjeda ponovo su narušeni nakon što je Rusija optužena da koristi svoje ratne brodove kako bi namjerno onemogućila izgradnju podmorskih energetskih kablova koji bi smanjili ovisnost tih zemalja o političkoj situaciji u Moskvi, piše Independent.

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius naveo je kako su brodovi ruske Sjeverne flote ušli u njihove državne vode po četvrti put u mjesec dana te ilegalno prisilili švedski brod da promijeni kurs.

Spomenuti je brod nadzirao izgradnju podmorskog kabla koji će se potezati oko 400 kilometara te povezati Švedsku i Litvu. Međutim, brod je 'potjeran' s dužnosti u više od jednog incidenta. Litvanske vlasti navode kako su Rusi u njihove vode upali 29. ožujka te 10., 24. i 30. travnja.

Službena se Litva požalila Rusiji pri svakom incidentu, a posljednji put je na razgovor pozvala ruskog veleposlanika. No, litvansko ministarstvo tvrdi da Rusi nisu dali nikakvo objašnjenje. Mediji javljaju da je zapovjednik ruske flote upozorio švedski brod da se ne zadržava na spornom području jer je upravo taj dio Baltika odabran za 'vojne vježbe'.

- Podmorski kabel za sada nije prekriven pijeskom i poseban brod patrolira i upozorava druga plovila da paze kako kabel ne bi oštetili mrežama ili sidrom. Ruska je flota potjerala upravo taj brod - naglasio je Linkevicius.

Švedsko se ministarstvo vanjskih poslova pridružilo kolegama iz Litve u osudi ruskog ponašanja, javlja Financial Times, što je 'podiglo prašinu' u švedsko-ruskim odnosima.

Energetski kabel između dvije zemlje, od litvanske luke Klaipeda do švedskog Nybroa, trebao bi postati aktivan u prosincu.

Litva je ključni partner u nedavnim NATO vježbama u Baltičkom moru te je ponovo uvela vojni rok u strahu ruske invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 01:37