SLUČAJ BECCIU

Nekad moćni Papin kardinal osuđen na pet i pol godina zatvora u najvećem vatikanskom skandalu!

Kardinalu (75) i još devetero suoptuženih sudilo se u investicijskom skandalu

Angelo Becciu

 Andreas Solaro/Afp

Papin bivši zamjenik državnog tajnika i još devet osoba proglašeni su krivima u najvećem vatikanskom skandalu vezanom uz financijsku korupciju. Kardinal Angelo Becciu (75) osuđen je na pet i pol godina zatvora za pronevjeru, korupciju, zlouporabu položaja, prijevaru, ometanje svjedoka i iznudu.

Radi se o jednom od najvećih suđenja u povijesti Vatikana, a nekad moćni kardinal Becciu prvi je kardinal kojeg je kazneno gonio Vatikanski kazneni sud. On je oslobođen nekoliko drugih optužbi, a devet drugih optuženika dobilo je kombinaciju presuda među gotovo 50 optužbi podignutih protiv njih tijekom suđenja koje je trajalo dvije i pol godine.

Suđenje se uglavnom vrtjelo oko luksuzne vile u londonskoj četvrti Chelsea, koja je kupljena crkvenim novcem, a za nekretninu, provizije i ostale usluge navodno je plaćeno nekoliko stotina milijuna eura. Gubitaški posao s nekretninama u Londonu odrađen je, među ostalim, i sredstvima Državnog tajništva Svete Stolice.

Njegov odvjetnik Fabio Viglione rekao je da poštuje kaznu, ali da će se na nju žaliti.

Podsjetimo, vatikanske i talijanske vlasti od srpnja 2019. istražuju spornu kupnju u Londonu a istraga je proširena na Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju, otočje Jersey, Luksemburg, Sloveniju i Švicarsku.

Becciu je suoptužen je za veliku financijsku štetu nastalu spekulacijskom kupovinom bivše Harrodsove zgrade u londonskom Kensingtonu u Sloaneovoj aveniji 60. Dok je Becciu, koji tada još nije bio kardinal, bio zamjenik državnog tajnika i nadležan za financijske operacije Državnog tajništva, Vatikan je tu zgradu kupio 2014. kao "odličnu investiciju" za 300 milijuna sterlinških funti.

Ova značajna istraga razotkrila je vatikansku financijsku disfunkcionalnost i pokazuje da papa Franjo želi popraviti loše upravljanje novcem u Vatikanu, prenosi Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:24