ANATOLIJ ČUBAJS

Nekad je bio moćni savjetnik u Kremlju, danas leži na intenzivnoj: ‘Zna on što Putin radi ljudima poput njega‘

Čubajs je odigrao ključnu ulogu u procesu transformacije ruske ekonomije nakon pada Sovjetskog saveza

Vladimir Putin i Anatolij Čubajs

 Alexey Nikolsky/Afp

Anatolij Čubajs (67), dugogodišnji savjetnik Kremlja koji je nakon ruske invazije na Ukrajinu napustio Rusiju, završio je u bolnici, a neki opozicijski političari strahuju da je otrovan, piše The Telegraph.

Čubajs je odigrao ključnu ulogu u procesu transformacije ruske ekonomije nakon pada Sovjetskog saveza, a ruskog je predsjednika Vladimira Putina savjetovao po pitanjima klime. The Telegraph piše da je ta njegova uloga bila više ceremonijalna. Rusiju je napustio u ožujku 2022. godine, a njegov je odlazak interpretiran kao prosvjed protiv rata u Ukrajini. Čubajs nikada nije govorio protiv Putina i invazije.

Čubajsova prijateljica Ksenija Sobčak rekla je u nedjelju da je ovaj primljen u bolnicu u Italiji te da mu je dijagnosticiran rijetki neurološki poremećaj. Čubajs se liječi u jedinici intenzivne njege.

Sobčak je rekla da joj je Čubajs rekao da je "umjereno" i "stabilno" te da boluje od Guillain-barréova sindroma, oblika akutnog kroničnog neupalnog oštećenja perifernih živaca koji stvara naglo pogoršanje mišićne slabosti.

Čubajsova supruga Avdotina Smirnova rekla je da je Čubajs prošlog tjedna primljen u bolnicu nakon što mu je naglo pozlilo te nakon što nije mogao osjetiti svoje udove. Sobčak je rekla da su sobu u kojoj je boravio pregledali dužnosnici u zaštitnim odijelima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije upoznat s Čubajsovim zdravstvenim problemima te mu poželio brz oporavak.

The Telegraph piše da je potvrđeno da je Čubajsu pozlilo dok je boravio u resortu na sjeveru talijanskog otoka Sardinije. Čubajs je u ponedjeljak primljen u privatnu bolnicu Mater Olbia u mjestu Olbia. Liječnici nisu htjeli reći od čega boluje Čubajs, ali su naoko odbacili mogućnost da je žrtva trovanja.

image

Anatolij Čubajs

Ramil Sitdikov/Sputnik/Sputnik via AFP

"Stanje mu se poboljšava. Provodimo rutinske testove. Nema ovdje špijunske priče", rekao je generalni direktor bolnice Mater Olbia Marcello Giannico.

The Telegraph navodi da se ponekad teško utvrditi je li netko otrovan ili nije. Primjerice, tek je nakon više tjedana i brojnih analiza krvi utvrđeno da je kritičar Kremlja i Putina Aleksej Navaljni otrovan novičokom.

Leonid Volkov, saveznik Alekseja Navaljnog, u nedjelju je rekao da Čubajsovo oboljenje djeluje kao odmazda Kremlja. "Možemo biti sigurni u jedno: Kada je Čubajs izgubio osjet u udovima, iste je sekunde pomislio da je otrovan jer zna tko je Putin, kako ga vidi i što radi ljudima poput njega", rekao je Volkov.

Volkov je rekao da mu Čubajsa nije žao jer nije otvoreno kritizirao rat u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:47