ERDOGANOV PRIJEDLOG

'Neka EU izgradi grad za izbjeglice na sjeveru Sirije'

Europa želi da izbjeglice ostanu u Turskoj, a Ankara zauzvrat traži da se turskim državljanima ukinu vize za EU
 SIPA

Uoči summita EU i Turske o izbjegličkoj krizi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je da se na sjeveru Sirije izgradi grad za izbjeglice. Izbjeglički grad bio bi blizu sirijske granice s Turskom, a Erdogan tvrdi da je o tome već raspravljao s američkim predsjednikom Barackom Obamom. “Slušajte me sada. Znate li koja je formula za rješavanje krize? Grad na sjeveru Sirije”, prenijela je Erdoganovu izjavu turska novinska agencija Anatolia.

‘Grad izbjeglica’

Turski predsjednik predlaže da se taj grad prostire na 4500 četvornih kilometara, a infrastrukturu financira međunarodna zajednica. Površina “imaginarnog izbjegličkog grada” bila bi jednaka onoj najvećih američkih gradova, a ta ideja savršeno se uklapa u Erdoganove pozive za stvaranje tzv. sigurne zone na sjeveru Sirije.

Erdogan već dulje vrijeme propagira ideju uspostavljanja zone sjeverno od sirijskog grada Alepa kojom bi Ankara riješila dvije muhe jednim udarcem. S jedne strane, stvorilo bi se područje “očišćeno od pripadnika ekstremističke skupine Islamska država”, a s druge spriječilo da sirijski Kurdi dobiju autonomnu regiju na samoj granici s Turskom. Ankara je svjesna toga da bi “sirijski Kurdistan” doveo do jačanja otpora njezine vlastite kurdske manjine na jugoistoku zemlje, koja već desetljećima pokušava izboriti samostalnost.

Tzv. sigurna zona pokrivala bi, prema turskim planovima, površinu 80 puta 40 kilometara u sirijskoj provinciji Alep. Nad njom bi vladala zona zabrane leta. Međutim, dosad je Erdogan u razgovorima s Europom spominjao gradnju izbjegličkih kampova, a ovo je prvi put da ideju predstavlja kao trajni grad.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je prije nekoliko dana poručio migrantima da ne dolaze u Europu, okončao je u međuvremenu boravak u Turskoj gdje se sastao s Erdoganom i turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, a pritom je usuglašen dogovor između EU i Turske čije se potpisivanje očekuje na summitu u ponedjeljak u Bruxellesu. Prema europsko-turskom dogovoru, odbijeni tražitelji azila na grčkim otocima bili bi vraćeni u Tursku u kojoj se trenutačno nalazi 2,5 milijuna sirijskih izbjeglica.

Vraćanje u Tursku

Čim bi se u Grčkoj ustanovilo da osoba nema uvjeta za dobivanje azila u EU, bila bi vraćena brodom u Tursku. Osim toga, Turska i EU složile su se o zatvaranju migrantske rute prema Grčkoj. Zauzvrat, Ankara bi dobila tri milijarde eura pomoći.

Merkel brani Schengen

Zaustavljanje izbjegličkog vala u Turskoj ključna je komponenta strategije njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zbog politike otvorenih vrata pod udarom javnosti i kolega političara u Njemačkoj. Ona se uoči summita sastala s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom kako bi pokazala usuglašenost Francuske i Njemačke u rješavanju krize. “Pariz i Berlin traže da se zaštitite vanjske granice EU kako bi se održao Schengen, poručila je Merkel. Međutim, Turska je tvrd pregovarač, a Pariz i Berlin ne dijele stajališta o ukidanju viza za turske državljane, što je jedan od uvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:05