MOĆNI TENKOVI

Nedodirljivi strojevi stižu u Ukrajinu: Tijekom Zaljevskog rata niti jedan nije uništen!

Detalji njegovog oklopa, koji ga čine tako sigurnim, najstrože su čuvana vojna tajna...

U smjeru kazaljke na satu: Challenger, Leclerc, Leopard i Abrams. Ukrajinci će uskoro na raspolaganju imati britanske, francuske, njemačke i američke tenkove

 Wojtek Radwanski/Afp

Za razliku od tenkova T-72, razvijenih još u Sovjetskom Savezu, kojima raspolažu i Ukrajina i Rusija, zapadni tenkovi donose cijeli niz poboljšanja, no dolaze i uz znatno veće logističke izazove.

Njemački Leopard 2, britanski Challenger 2 i američki M1 Abrams redom su teško oklopljeni tenkovi teži od 60 tona. Challenger s punim modularnim oklopom teži čak 74 tone, Abrams u M1A2 inačici teži 62 tone, a Leopard u verziji 2A6 teži 60 tona. Najteža varijanta T-72 tenka teži tek oko 45 tona. Starije verzije T-72 imaju dizelski motor snage 580 kW, no modernizirane verzije dolaze s motorom od 840 kW, usporedivim s dizelašem V12 u tenkovima Challenger koji razvija 890 kW snage. Leopardov dizelski motor razvija snagu od čak 1103 kW, dok Abramsova mlazna turbina ima snagu od 1100 kW.

T-72 i Challenger mogu postići brzinu od oko 60 km/h na ravnoj cesti, a Leopard i Abrams postižu oko 68 km/h. Ako se koriste na cestama, T-72 ima operativni domet od oko 460 kilometara, Challenger oko 550 kilometara, Abrams 426 kilometara, a Leopard oko 340 kilometara.

image

Britanski tenk Challenger 2 u akciji

Martin Hibberd/Alamy/Alamy/Profimedia/

Detalji o Challengerovu "oklopu Chobham" najstroža su tajna, osim što je poznato da su Britanci tu tehnologiju posudili Amerikancima kako bi ju ugradili i na svoje tenkove Abrams. Analitičari vjeruju kako se radi o najbolje zaštićenim tenkovima danas u uporabi, a Abrams je za vrijeme Zaljevskog rata postigao impresivne rezultate - niti jedan tenk nije uništen u sukobu s neprijateljem, a incidenti prijateljske vatre pokazali su kako je tadašnja verzija oklopa Abramsa čuvala čak i od vlastitih topova dok su god pogodci dolazili sprijeda ili sa strane.

Abramsi i Leopardi do inačice 2A4 naoružani su Rheinmetallovim topom Rh-120, koji se također dokazao u Zaljevskom ratu, a Leopardove inačice 2A6 naoružane su poboljšanom verzijom dužine 6,6 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:00