MORSKI PAUN

'NEĆE VAS UBITI, ALI ĆETE SIGURNO POŽELJETI DA STE MRTVI' Egzotična riba razmnožila se u Mediteranu, jede sve što stigne, puna je otrovnih bodlji

 
Riba morski paun
 Christa Cameron / Reuters

Cipar je proveo prvi organizirani lov za smanjenje populacije ribe morski paun iz roda Pterois, invazivne vrste koja je posljednjih nekoliko godina ozbiljno priprijetila mediteranskom ekosustavu, a predstavlja opasnost i za ljude zbog otrovnih bodlji.

- One su zapravo vrlo blage i mirne. Problem je u tome što nisu prirodni dio ovog ekosustava i uzrokuju probleme koji graniče s pomorom - rekao je profesor Jason Hall-Spencer, morski biolog, nakon što je kopljem za podvodni ribolov ulovio 16 primjeraka ove egzotične vrste u roku od 40 minuta. To je samo početak organiziranog lova na morskog pauna na južnoj obali otoka, piše Guardian. Hall-Spencer, profesor na Sveučilištu Plymouth, smatra ove popularne akvarijske ribe najvećom prijetnjom bioraznolikosti u regiji koja obuhvaća i Jadransko more.

- Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ozbiljan ovaj problem, i to za cijeli Mediteran. Morski paun je najštetnija i najinvazivnija vrsta ribe koju smo ikad vidjeli. Ako se nešto ne poduzme, ostat će nepopravljiva ekološka i ekonomska šteta - rekao je naglašavajući rizik od uništenja staništa i izumiranja drugih vrsta.

Od kućnih ljubimaca do predatora na Cipru

Riba morski paun ima otrovne bodlje na perajama koje joj omogućuju da se obračuna s predatorima, a inače potječe iz toplih voda južnog Pacifika i Indijskog oceana. Još prije dva desetljeća tropske su ribe počele ulaziti u njima nepoznate američke vode te su se počele pojavljivati u Atlantiku nakon što su ljudi, koji su ih držali kao ljubimce, velike primjerke počeli puštati u more. Tako su došli do Europe.

Nakon što su ih ribari počeli primjećivati oko Turske, Izraela i Libanona, 2012. su prvi put opažene na obali Cipra. Tri godine kasnije pojavile su se još južnije, u Grčkoj, Italiji i Tunisu, a to je dokaz, kažu znanstvenici, da su neobično prilagodljive i sposobne doći na nov teritorij te se proširiti u rekordnom roku. Kako se broj morskih paunova povećavao, tako je rastao i strah što će se dogoditi mediteranskom ekosustavu koji je već u opasnosti zbog zagađenja, turizma i pretjeranog iskorištavanja.

Prva linija obrane

Cipar je u Europskoj uniji postao ‘prva linija obrane’ od invazije morskih paunova. Budući da su stručnjaci dokazali da domaće vrste nemaju šanse pred ovom ribom, ciparska je vlada odlučila organizirati lov na morske paunove. Priznali su - ako se populacija egzotične ribe ne dovede pod kontrolu, komercijalni ribolov će biti u problemima. Nicholas Michaelides, iz Uprave za ribarstvo i morska istraživanja u Nikoziji, rekao je:

- Ako se organizirani lov pokaže kao učinkovit alat za rješavanje ovog problema, sigurno ćemo ga iskoristiti. Na Cipru je podvodni ribolov zabranjen, ali u ovom ćemo ga slučaju dozvoliti. Ne možemo reći da nismo zabrinuti.

A lionfish swims in a fish tank at a pet shop in Caracas September 7, 2010. Six lionfish, which are native to the Indian Ocean, were accidentally released into the Caribbean in 1992, when an aquarium in southern Florida was destroyed by Hurricane Andrew. Lionfish, which are believed to threaten native marine wildlife in Venezuela and the livelihoods of coastal towns dependent on fishing and tourism, have since been detected in at least 30 locations across the country since July 2010, triggering alarm among experts. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins (VENEZUELA - Tags: ENVIRONMENT ANIMALS) - GM1E6980ML401
Carlos Garcia Rawlins / REUTERS
Morski paun

Premda nisu zabilježeni smrtni slučajevi od uboda morskog pauna, otrov ljudima uzrokuje stravičnu bol, posvjedočili su ribari. Osim što je iznimno bolan, ubod može uzrokovati paralizu i srčani udar. Na prvom organiziranom lovu u nedjelju dijelile su se nagrade za ulov najmanje i najveće ribe.

- Plan je dvaput mjesečno održati ovakav lov kroz iduće dvije godine. Potičemo lokalne ribare i ronioce da se priključe - rekao je Periklis Kleitou, također profesor na Sveučilištu Plymouth. Dodaje kako morski paunovi ne samo da nemaju prirodnih neprijatelja, nego je dokazano i da imaju nevjerojatan apetit.

- Jedu sve što stignu. Lov na ovu invazivnu vrstu jedino je učinkovito rješenje da im se smanji broj, da se morsko područje zaštiti i da se obnovi autohtona populacija. Budući da se radi o regionalnom problemu, sve što smo saznali i naučili proslijedit ćemo susjednim zemljama.

Globalno zatopljenje i ljudski faktor

Invaziju je potaknulo globalno zatopljenje i rast temperatura mora. Međutim, znanstvenici ističu da ne treba zanemariti ni ljudski faktor. Naime, prije tri godine proširen je Sueski kanal, jedan od najvažnijih trgovinskih prolaza na svijetu, zbog golemih brodskih kontejnera, a to je pak omogućilo migraciju otrovnim ribama iz prirodnog staništa u Crvenom moru.

- Taj potez je možda uštedio vrijeme i novac, ali proširiti takav kanal bez ikakvih zaštita biološkog sustava je jednostavno ludo. Oceani sad izlijevaju invazivne i štetne vrste u Mediteran kao da je netko presjekao arteriju - rekao je Hall-Spencer.

Stručnjaci su upozorili da je morski paun već uništio koraljne grebene na Karibima te napravio veliku štetu autohtonim vrstama.

Prema podacima američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) morski paunovi su jedni od najvećih predatora na mnogim koraljnim staništima u Atlantiku. ‘Morski paunovi konzumiraju preko 50 vrsta riba, uključujući i neke ekonomski i ekološki važne vrste. Aktivni su lovci koji u skupinama i iz zasjede napadaju plijen’, stoji u objavi NOAA-e.

Jedan je instruktor ronjenja za National Geographic jednostavno sažeo kakav je osjećaj kad vas ubode ova vrsta: ‘Neće vas ubiti, ali ćete sigurno poželjeti da ste mrtvi.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:53