AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK

‘Neće biti napretka bude li Rusija držala pištolj uperen u glavu Ukrajine. Imam poruku i za Njemačku‘

Europljani, Amerikanci i Kijev već tjednima optužuju Ruse da gomilaju desetke tisuća vojnika na ukrajinskoj granici

Antony Blinken

 Gints Ivuskans/AFP

Diplomatski napredak s Rusijom bit će "težak" bude li Moskva držala "pištolj uperen u glavu Ukrajine", rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken i jasno poručio da Njemačka mora odustati od Sjevernog toka u slučaju ruske agresije.

"Pravo je pitanje je li Rusija ozbiljna u diplomaciji", rekao je na tiskovnoj konferenciji s njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock u Washingtonu prije pregovora Zapada i Moskve planiranih idućeg tjedna.

"Teško je ostvariti istinski napredak na svim tim poljima u ozračju eskalacije i prijetnja, dok je Ukrajini uperen pištolj u glavu", upozorio je Blinken.

Europljani, Amerikanci i Kijev već tjednima optužuju Ruse da gomilaju desetke tisuća vojnika na ukrajinskoj granici radi moguće invazije. Više puta su zaprijetili "sveobuhvatnim" sankcijama kakve još nisu viđene ako se Kremlj odluči na taj korak.

Rusija pak traži dogovor kojim će se ograničiti proširenje NATO-a na zemlje u njezinu susjedstvu.

Američko-ruski pregovori trebaju u ponedjeljak početi u Ženevi, a nakon njih predviđen je sastanak Rusije i NATO-a te sastanak u okviru Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"Odluke o europskoj sigurnosti ne može biti bez Europe. Najvažnije je (...) uključiti partnere u Europi", ocijenila je Baerbock.

Sjeverni tok

"Ničeg u vezi s Europom neće biti bez Europe. Ne samo (da će biti) pune koordinacije i konzultacija već i sudjelovanja (Europe)", obećao je Antony Blinken zauzvrat.

Američki državni tajnik ujedno je ocijenio, jasnije nego ikad prije, da Njemačka mora odustati od projekta plinovoda Sjevernog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu.

"Teško možemo prihvatiti da će plin ubuduće teći plinovodom ako Rusija ponovo napadne Ukrajinu", rekao je, dodajući da Sjeverni tok 2, koji smatraju mogućim sredstvom ruskog pritiska na Europu, postane naprotiv europsko sredstvo pritiska na Ruse.

Njemačka ministrica iz stranke Zelenih koja je ovih tjedana zauzela slično stajalište, ali nije nužno na istoj valnoj duljini kao njezin socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz, bila je škrtija na riječima, spomenuvši tek američko-njemački ugovor potpisan ljetos u vezi s tim.

Sjeverni tok 2 je spreman za rad i za dopremu plina u Europu, rekli su krajem prosinca njegov operater i ruski predsjednik Vladimir Putin, ali je Njemačka obustavila postupak njegova odobrenja za rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:46