WILLIAM + KATE

Ne želite propustiti ništa od kraljevskog vjenčanja? Pročitajte detaljan raspored sutrašnje svečanosti

Svečana je ceremonija isplanirana u minutu i kašnjenja ne smije biti. Tek kada počne privatna zabava Kraljevske obitelji raspored se može zaboraviti
British Union Jack flags are pictured on London's Regent Street on April 20, 2011, in preparation for the royal wedding between Britain's Prince William and his fiancee Kate Middleton at Westminister Abbey on April 29, 2011. AFP PHOTO/BEN STANSALL
 AFP

LONDON - Do najvažnijeg dana ove godine za britansku kraljevsku obitelj, ali i Veliku Britaniju, dijeli nas manje od 24 sata. Cijela se zemlja pripremila za vjenčanje princa Williama i njegove zaručnice Catherine Middleton, a pripreme za svečanost trajale su mjesecima.

Ukoliko ne želite propustiti niti jedan detalj velikog kraljevskog vjenčanja nastavite čitati jer vam donosimo detaljan raspored ceremonije.

S početkom u 8,15 sati prema lokalnom vremenu ( 9,15 sati prema CET-u), prvi će se gosti početi okupljati u zbornoj crkvi Svetog Petra u Westminsteru (Westminster Abbey). Očekuje se kako će dolasci trajati 1,5 sat kako gosti ulaze kroz Velika sjeverna vrata crkve. Fotoaparati i mobilni uređaji nisu dopušteni unutar Westminsterske opatije.

Kako bi stigli na vrijeme do crkve, mladoženja princ William i njegov kum, princ Harry, napustit će kraljevsku kuću Clarence House u 10,10 sati (11,10). Vožnja do Abbey trajat će samo pet minuta.

Članovi stranih kraljevskih obitelji pred crkvu će doći u 10,20 sati (11,20).

U ito vrijeme, majka i brat nevjeste Carole i James Middleton kreću iz Goring Hotela. Kraljevska je palača objavila kako će nevjesta Catherine Middleton i njezina obitelj boraviti u Goring hotelu gdje će biti smješteni u najluksuznijem apartmanu. Njeznim će roditeljima do crkve trebati sedam minuta.

U 10,40 sati (11,40) članovi britanske kraljevske obitelji počet će se okupljati u Westminsterskoj opatiji - ujak mladoženje princ Albert i njegove kćeri Beatrice i Eugenie, teta mladoženje princeza Anne te njezin suprug, teta i ujak mladoženje Earl i Countess od Wessexa. Princ Charles i Williamova pomajka Camilla u crkvu će pristići u 10,42 sata (11,42). Kraljica Elizabetha i princ Philip bit će posljednji gosti te se u Opatiji očekuju točno u 10,45 sati (11,45).

Djeveruše od Catherine i prijatelji od Williama iz Goring Hotela kreću u 10,48 sati (11,48), a pred crkvu će stići pet minuta prije pročetka ceremonije.

Nevjesta Catherine Middleton uz pratnju svog oca iz hotela Goring prema Abbyju u automobilu Rolls Royce kreće u 10,51 sati (11,51). Kada jednom stigne u crkvu otkrit će se i posljednji detalji oko njezine vjenčanice. U priopćenju za novinare stajalo je ime dizajnera vjenčanice kao i skice, no ovo će biti prvi put da je javnost ugleda.

Svečani početak ceremonije predviđen je za 11 sati (12 - podne) i trebala bi trajati nešto malo više od 60 minuta. Zvona Westminsterske opatije odjekivat će Londonom dok će princ William i njegova, sada supruga, Catherine izlaziti iz crkve.

U 12,15 sati (13,15) Princ i nova princeza Catherine krenut će iz crkve prema Buckinghamskoj palači. Njihovu će kočiju pratiti kraljičina kočija te počasna garda Kraljevske konjice. Dva će konja u povorci nositi imena William i Catherine. Procesija će proći pokraj najpoznatijih londonskih znamenitosti.

Kraljevska će povorka pred Buckinghamsku palaču doći u 12,30 sati (13,30) kada će se održati i službeno fotografiranje, no u privatnosti mladog bračnog para, njihovih obitelji i prijatelja. Te bi fotografije prema priopćenju Palače svjetlo dana trebale ugledati sljedećeg jutra.

U 1,25 sati (14,25) William i Kate će se pojaviti na balkonu Buckinghamske palače u pratnji Kraljice i njihovih obitelji. S okupljenima će se pozdravljati 10 minuta. Svečani prelet Kraljevskog zrakoplovstva predviđen je u 1,30 sati (14,30).

Nakon toga uslijedit će svečano primanje koje je organizirala Kraljica, a potom William i Kate odlaze do palače St. Jamesa na malo odmora.

U 7 sati (20,00) počet će svadbena zabava Kraljevske obitelji koja će biti mnogo opuštenija i privatnija od dosadašnjeg rasporeda. Fotografiranja za javnost neće biti. Govore će održati kum princ Harry kao i brojni drugi. Drugi dan mladenaca za sada nije isplaniran, a iz Kraljevske obitelji poručuju kako će 'zabava trajati dok traje'.

RASPORED

— 09,15 sati - Početak dolaska gostiju u Westminstersku opatiju

— 10,50 sati — Političke osobe i premijeri zemalja te ostali počasni gosti dolaze u Westminstersku opatiju

— 11,10 sati - Princ William i njegov kum, princ Harry, napuštaju kraljevsku kuću Clarence House

— 11,15 sati - Princ William i njegov kum, princ Harry dolaze pred Westminstersku opatiju

— 11,20 sati — Članovi stranih kraljevskih obitelji iz Buckinghamske palače dolaze pred Westminstersku opatiju

— 11,27 sati — Nevjestina majka i brat Carole i brat James Middleton dolaze pred Westminstersku opatiju

— 11,30 sati - Odabrani članovi britanske kraljevske obitelji dolaze u crkvu

— 11,40 sati — Na svečanost kreću kraljica Elizabeta II i njezin suprug Philip. U Westminstersku opatiju pristižu ujak mladoženje princ Albert i njegove kćeri Beatrice i Eugenie, princ Edward i njegova supruga Spohie, teta mladoženje princeza Anne te njezin suprug Timothy Laurence te teta i ujak mladoženje Earl i Countess od Wessexa.

— 11,42 sati - Princ Charles i Williamova pomajka Camilla dolaze u crkvu

— 11,45 sati - Kraljica Elizabetha i princ Philip bit će posljednji gosti te se u Westminsterskoj opatiji

— 11,51 sati — Nevjesta Catherine Middleton uz pratnju svog oca Michaela iz hotela Goring kreće prema Abbyju

— 11,55 sati - Djeveruše od Catherine i prijatelji od Williama dolaze do crkve

— oko 12,00 sati — Dolazak mladenke do crkve i početak ceremonije.

— 13,15 sati — William i njegova supruga izlaze iz crkve i u kočiji kreću prema Buckinghamskoj palači

— 13,30 sati - (1130 GMT; 7:30 a.m. EDT) — Kraljevska povorka dolazi pred Buckinghamsku palaču.

— 13,40 sati - Gosti koji će biti na svečanom primanju dolaze u Buckinghamsku palaču

— 14,25 sati - (1225 GMT; 8:25 a.m. EDT) — William i Kate u pratnji obitelji i Kraljice pojavit će se na balkonu Buckinghamske palače

— 14,30 sati — Svečani prelet Kraljevskog zrakoplovstva

— 20,00 sati - Počinje privatna kraljevska zabava u Buckinghamskoj palači na kojoj se očekuje 300-tinjak gostiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 15:40