POBJEDA LAVICA

‘Ne želimo nositi te hlačice, jasno je zašto!‘: Nike popustio pred ultimatumom engleskih reprezentativki

‘Znamo da igračice 45 minuta ne mogu napustiti teren, a u prvih 10 minuta razmišljaju o potencijalnom procurivanju‘

Engleska nogometašica Leah Williamson

 Jose Breton/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Još jedna povijesna pobjeda nad seksizmom, a ovoga je puta odnose nogometašice engleskog nacionalnog tima zvane Lavice. Bijele hlačice, koje su prepoznatljiv dio njihovog dresa, odlaze u zaborav zbog menstruacije, a sve se to dogodilo uoči Svjetskog nogometnog prvenstva za žene. Nike je potvrdio da niti jedna od ekipa, za čije su oni dresove zaduženi, neće imati bijele hlačice, a novodizajnirane imat će i posebnu podstavu koja osigurava dodatnu zaštiru od curenja.

Tijekom prošlog ljeta na Europskom prvenstvu, engleske su igračice javno izrazile zabrinutost oko nošenja bijelih hlačica tijekom menstruacije. Dobitnica Zlatne kopačke, Beth Mead, ekskluzivno je rekla za Telegraph Sport prošlog srpnja da se pokrenulo pitanje s dobavljačima opreme Nikeom jer bijele kratke hlače nisu praktične kada žena ima mjesečnicu. U siječnju su počeli pregovori Fife i Nogometnog saveza o promjeni.

Novu opremu igračice će nositi na narednim utakmicama uoči Svjetskog prvenstva za žene. Prva sljedeća utakmica je 6. travnja. Također, rečeno je da nijedan od Nikeovih dresova na tom turniru neće uključivati bijele kratke hlače.

- Ovaj put smo se svjesno potrudili da svi timovi imaju kratke hlače, čak i onda kada se sudaraju boje opreme. Povijesno gledano, Engleska je igrala u plavom kratkom dresu, ali smo iz nekog razloga otišli u plavo bijelu za žene – rekao je Lee Murphy, direktor dizajna Nike Footballa u razgovoru za Daily Telegraph.

Engleska će sada imati hlačice u plavoj boji, koju je Nike opisao kao gym blue kada je domaćin, te coast blue kada idu u goste. Uz Englesku, Nike je napravio dresove za 12 drugih momčadi na ovoljetnom turniru, uključujući i branitelja naslova SAD. Svi oni sada će imati novu zaštitu, dizajniranu posebno kako bi ženama olakšala brigu o mjesečnici tijekom nastupa. Uključuje ultratanku, upijajuću podstavu koja pomaže u zaštiti od curenja mjesečnice.

- Nova podstava trebala bi ženama smanjiti brige od curenja mjesečnice po opremi. Znamo da igračice prvih 45 minuta ne mogu napustiti teren, a u prvih 10 minuta razmišljaju o potencijalnom procurivanju. To je ogroman dio vremena i može im odvući pažnju od utakmice - rekla je Charlotte Harris, dizajnerica za žene u Nike Global Apparel Design.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:27