‘SVE JE TO REŽIRANO‘

Ne želimo nasilje, diktaturu nećemo: 23-godišnji student Nenad o tijeku nereda u Novom Sadu

"Klinci s fantomkama divljali su po gradu, a nas su optužili za vandalizam", rekao je Nenad
Novi Sad
 Aleksandar Jovanovic/Anadolu Agency

Tisuće mladih spontano se uputilo prema centru grada, zgradi novosadske televizije i nešto udaljenijeg sjedišta vojvođanskog SNS-a. Među njima je bio i student medicine Nenad. I on osjeća potrebu naglasiti da ni on ni njegovi prijatelji ne protestiraju protiv epidemioloških mjera, nego protiv diktature. Sve su to mladi ljudi, Nenad ima 23, koji razmišljaju i govore manirom iskusnih analitičara društvenih i političkih prilika. Njihova zrelost fascinira. Ne znaju tko su momci pod fantomkama koji su njihov prosvjed pretvorili u kaos. Zna da su maloljetni, a vjeruje da je njihov vandalizam izrežiran.

- Stali smo kod Radiotelevizije Vojvodina, došao je kordon policije i stao u drugoj ulici, gdje nikoga od prosvjednika nije bilo. Nastavili smo šetnju prema sjedištu SNS-a, gdje je dvadesetak klinaca pod fantomkama krenulo razbijati izloge Srpske napredne stranke. Policije nigdje nije bilo. Krenuli smo natrag na trg, a klinci su počeli Gradsku kuću gađati kamenjem, molotovljevim koktelima, razbijati stakla... Baš divljački. Navodili su ih stariji, bez maski. To je klasično izrežirana priča da nas optuže za vandalizam. Ne isključujem mogućnost da se našao neki pojedinac koji je pod naletom adrenalina i sam bacio kamen. Dovikivali smo klincima da prestanu, da ne izazivaju. Policija se pojavila tek nakon sat i pol, ušla u Gradsku kuću i nakon pola sata istrčala. Do 21 sat nije ih nigdje bilo. Čudno ponašanje. Oko 21 sat su se vratili, izbili su sukobe i bacali suzavce. Oko Gradske kuće su napravili obruč. Neki dečko se vozio biciklom, srušili su ga, policajac ga je šutnuo nogom, podigao bicikl i bacio ga. Snimci su jezivi. Takve stvari pokazuju apsolutnu bahatost - frustriran je Nenad.

image
Mirnoća govora mladog medicinara pokazuje da su mladi u ovim prosvjedima odlučni u tome da idu do kraja

Unatoč frustracijama i maltretiranjima, nepoznatim huliganima infiltriranim među njima i obraćanju srbijanskog predsjednika Vučića narodu, u kojima tvrdi da divlji vandali žele srušiti vlast, prosvjednici nemaju namjeru tek tako odustati. U koloni su primijetili i lokalne ultradesničare.

U razgovoru s Nenadom ne osjeća se euforija, zanijetost trenutkom. Razgovara mirno i trezveno. Takva mirnoća mladog medicinara straši. Puno više od huligana i razbijanja. Pokazuje da su mladi odlučni ići do kraja. I Nenad se nadisao suzavca, peku ga oči.

- Mi smo još dobro prošli u odnosu na Beograd - kaže.

Rezultat prvog dana prosvjeda je uhićenje mladog dečka koji je razgovarao s novinarima N1. Prosvjed u četvrtak bio je, uz ostalo, zahtjev za njegovo oslobođenje. Prosvjednici su prošli uz Ambulantu za Covid-19 i zapljeskali djelatnicima, ovi su im uzvratili. Kad su klinci s fantomkama bacali petarde, prosvjednici su sjeli i time se distancirali od huligana.

- Oni su ostali stajati, time smo jasno definirali tko je tko. Ne podržavam nasilje, ali zna se kako diktator ide. Mislim da je ovo tek početak - strahuje Nenad.

Aleksandar Vučić nedavno je na izborima dobio gotovo 70 posto glasova. Nenad je, kao i svi prosvjednici, uvjeren da to nije odraz raspoloženja srpskog naroda. Izlaznost na izbore je bila tek 47 posto. Od gotovo pet milijuna Srba s pravom glasa, za Vučića je glasalo ni dva milijuna.

- Mislim da ga najviše boli što on sam ne može okupiti toliko ljudi na svojoj strani. U Beogradu su na ulicama bile desetine tisuća. Tako spontani izlazak, bez autobusa i prisile, on nikad ne može ostvariti. Nema tu moć. Toga se boji. Sistemski je uništavao medije i opoziciju, nas je duboko podijelio. Prijeti da će na kontra mitingu okupiti jednak broj ljudi. Kad je nacija duboko podijeljena, to može dovesti do građanskog rata. Definitivno nam se ne piše dobro - uvjeren je student medicine. Voli svoju zemlju, volio bi ostati u njoj i raditi, ali...

- Sve više ide k tome da ću brzo napustiti ovu zemlju - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:06