EMMANUEL MACRON

‘Ne smijemo poniziti Rusiju. Kad borbe prestanu, moramo izgraditi izlaznu rampu diplomatskim putem‘

Francuska je vojno i financijski podržala Ukrajinu, ali Macron nije bio u Kijevu kako bi im ponudio simboličnu političku potporu

Emmanuel Macron 

 JULIEN DE ROSA/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se Rusiju ne smije ponižavati kako bi se, kad prestanu borbe u Ukrajini, moglo pronaći diplomatsko rješenje, dodajući kako vjeruje da će upravo Pariz odigrati posredničku ulogu u okončanju sukoba.

Macron je nastojao održati dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači. No njegov stav više puta kritizirali su neki istočni i baltički partneri u Europi jer to vide kao potkopavanje napora da se Putina pritisne da sjedne za pregovarački stol.

"Ne smijemo poniziti Rusiju kako bismo onoga dana kad borbe prestanu mogli izgraditi izlaznu rampu diplomatskim putem", rekao je Macron u intervjuu regionalnim novinama koji je objavljen subotu. "Uvjeren sam da je uloga Francuske da bude posrednička sila".

Macron je redovito razgovarao s Putinom od početka invazije u sklopu napora da se postigne prekid vatre i započnu vjerodostojni pregovori između Kijeva i Moskve.

"Mislim, i to sam mu rekao, da je napravio povijesnu i najveću pogrešku prema svome narodu, prema sebi i prema povijesti", izjavio je Macron.

Francuska je vojno i financijski podržala Ukrajinu, ali Macron dosad nije bio u Kijevu kako bi ponudio simboličnu političku potporu poput drugih čelnika EU-a, što je Ukrajina očekivala. Macron je rekao da nije isključio odlazak u Kijev.

Pariz Kijevu šalje ofenzivno oružje, uključujući haubice Caesar preuzete iz zaliha francuske vojske. Macron je rekao da je zamolio proizvođače oružja da ubrzaju proizvodnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2023 12:40