MJESEC DANA BEZ MASKI

Ne, ovo nisu arhivske snimke: Postoji jedna američka savezna država u kojoj covida kao da nikad nije bilo

Prizori koje su odslali svijetu podsjećaju na doba prije pandemije, a takvim su kadrovima prizvali svoje sugrađane iz drugih krajeva SAD-a
Mjesec dana nakon ukidanja maski Teksašani uživaju u pretpandemijskom osjećaju
 
 Francois Picard/Afp/Profimedia

Guverner savezne države Teksas Greg Abbott donio je odluku o nenošenju zaštitnih maski od 10. ožujka. Od tada je prošlo mjesec dana, a Teksašani (i njihovi) gosti uživaju u punim povlasticama te odluke.

Samo u Houstonu su zakazani deseci različitih glazbenih, gurmanskih, likovnih festivala, sportskih i drugih događanja. Upravo na jednom takvom mjestu, popularnom mjestu za izlazak zvanom Truck Yard, u jednom su se popodnevu izmijenile stotine posjetitelja. Sjedili su na terasama bez pregrada, slobodno prostorom šetali bez maski, dijelili pića i naručivali hranu iz simpatičnih prikolica.

Prizori koje su odslali svijetu podsjećaju na doba prije pandemije, a takvim su kadrovima prizvali svoje sugrađane iz drugih krajeva SAD-a. Gospodin Williamson stigao je iz gradića blizu Seattlea, u državi Washington. "Lijepo je opet vidjeti ljudima lica. Kad netko nosi masku, ne vidiš da se smije. Nedostajalo mi je to", rekao je Williamson kojeg je osim nepostojanja mjera protiv virusa, razveselilo i toplo proljetno vrijeme.

U Teksasu je od početka pandemije bilo 2,83 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je smrtnih bilo 49,362.

Iako su danas prijavili 1,469 novih slučajeva i 24 slučajeva smrti, većina Teksašana se nada kako im se mjere neće opet vratiti. Osim što ne moraju nositi maske, niti poslovni objekti ne moraju se "zamarati" epidemiološkim mjerama, kako su im poručili iz Abbottovog ureda, no s tom se odlukom ne slažu svi stanovnici.

Vlasnici manjih poslovnih objekata ipak žele da u njihovim prostorima svi nose maske kako bi se zaposlenici i njihovi voljeni zaštitili. Neki od njih imali su vrlo neugodna iskustva s onima koji su im ulazili u radnje, a nisu poštovali njihove osobne odluke o obaveznim mjerama zaštite. Među njima je i Wayne LaCombe, suvlasnik restorana Legends Diner u gradu Denton. "Nevjerojatno je kakve su sve granice ljudi spremni prijeći samo kako bi napakostili onima koji i dalje žele nositi maske", kazao je LaCombe.

Problem je što takve ljude zbog odluke guvernera zakon više ne štiti, pa oni moraju smišljati načine kako da im policija pomogne ukoliko u njihovoj radnji netko odluči ne nositi masku.

"Ovo je vrlo izazovna situacija za nas", kazao je Wayne i dodao da svejedno "mora ostati čvrst pri svojoj odluci".

Teksas je i površinom i po broju stanovnika druga najveća zemlja u SAD-u, a barem jednom dozom cjepiva uspjeli su cijepiti 32,1 posto stanovništva, dok je obje doze primilo njih 19,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:26