RIJEČ INSAJDERA

‘Ne, ovo nije blefiranje, ovo nije puštanje probnih balona. Superliga je gotova stvar!‘

Vijest da se osniva Superliga izazvala je bijes i ogorčenost diljem svijeta
Vlasnici klubova iz nogometne Superlige
 Afp, Ilustracija: Vesna Veselić

Dvanaest velikih europskih nogometnih klubova koji su se "odmetnuli" i osnovali Superligu, novo europsko nogometno natjecanje rezervirano samo za najbogatije, potpisalo je ugovor na 23 godine za ovaj novi format, a insajderi kategorički odbijaju tezu kako se radi o pregovaračkoj taktici kojom bi se na Uefu izvršio pritisak da klubovima ponudi više novca za igranje u Ligi Prvaka, kojoj je Superliga izravna konkurencija, piše Times.

- Kategorički tvrdim da ovo nije blefiranje ili žicanje više novca od Uefe. Shvaćam zašto bi ljudi mogli doći do takvog zaključka, ali ih moram ispraviti. Superliga je gotova stvar - kazao je izvor Timesa.

Vijest da se osniva Superliga izazvala je bijes i ogorčenost nogometnih navijača, novinara, igrača, uprava klubova diljem Europe, ali i oštru reakciju Uefe i Fife, a sukus samih reakcija je da se radi o pohlepnom potezu koji uništava duh nogometa radi želje za još većom zaradom.

Financijski investitor Superlige bit će Američka investicijska banka JP Morgan Chase & Co, koja je usko povezana s Edom Woodwardom, generalnim direktorom Manchester Uniteda, za kojeg se tvrdi da je jedan od glavnih inicijatora za osnivanje nove europske nogometne lige.

Naime, Woodward je radio za JP Morgan kada je obitelj Glazer, koja je vlasnik i američkog NFL tima Tampa Bay Buccaneers, na kontroverzan način preuzela Manchester United.

Kako piše Times, sama informacija da su klubovi potpisali ugovore isključuje tezu da se radi o blefu kako bi se osigurali bolji uvjeti od Uefe.

Katie Perrior, bivša glasnogovornica Therese May i bivša voditeljica gradonačelničke kampanje Borisa Johnsona, danas aktualnog premijera Velike Britanije, za Superligu obavlja PR poslove. Svjesna je, navodi Times, negativnog publiciteta zbog osnivanja Superlige.

Stručnjaci podijeljeni

Mišljenje stručnjaka koji su govorili za Times su podijeljena. Jedni smatraju da se sav taj negativan publicitet neće svidjeti niti sponzorima, dok drugi tvrde da je osnivanje pomno isplanirano.

Nagađa se da bi Superliga mogla početi u kolovozu 2022. ili 2023. godine.

Njen predsjednik Florentino Perez tijekom gostovanja u nogometnom programu na španjolskoj televiziji La Sexta kazao je da žele što prije početi sa Superligom. Kazao je da je publike manje i da prihodi od televizijskih prava padaju te da se to ne događa samo zbog pandemije.

Smatra da se nešto mora promijeniti jer ima puno utakmica, no one nisu kvalitetne kao utakmice jačih klubova koje donose veću zaradu.

U Superligi bi sudjelovali Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača.

Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Prema pisanju The New York Timesa, projekt je vrijedan 3,5 milijarde eura i svaki od klubova osnivača dobit će 350 milijuna eura za ulazak u ligu. To je više nego četverostruko više nego što je osvajač Lige prvaka dobio 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:06