POLOVNI ČUVARI NEBA

Ne kupuju samo Hrvati rabljene avione: Rumunji žele F-16-ice, traži ih i Turska, a čak i Izrael čeka jeftinije opcije

Iako stariji, rabljeni su zrakoplovi nedvojbeno jeftiniji, no održavanje istih košta više, a i kraći im je rok trajanja

Ilustracija, američki borbeni avion F-16 ”Fighting Falcon”

 Ken Murray/Zuma Press/Profimedia

Broj zemalja koje odlučile svoje zračne snage pojačati rabljenim borbenim zrakoplovima vidljivo je porastao 2021. godine, javlja Forbes.

Malezija navodno želi povećati svoju omanju flotu od osam borbenih zrakoplova F/A-18 Hornet. No, ne planira ih naručiti od Sjedinjenih Američkih Država, zemlje koja ih proizvodi, već se nada da će joj Kuvajt prodati svoje.

Zamjenik ministra obrane Malezije Ikmal Hisham Abdul Aziz nedavno je rekao da ta zemlja želi kupiti sva 33 zrakoplova koje posjeduje Kuvajt.

Aziz je rekao da će ti zrakoplovi pomoći Maleziji u čuvanju svog zračnog prostora. Ministarstvo obrane Kuvajta opovrgnulo je medijske napise da s Malezijom pregovara o prodaji zrakoplova te da će Ministarstvo objaviti kada i ako počne pregovarati o prodaji svoje imovine.

Rumunji kupuju F-16-ice

Rumunjski je parlament u prosincu odobrio kupovinu 32 rabljena borbena zrakoplova F-16 Fighting Falcon (piloti i prateće osoblje ga zovu "Viper") od Norveške.

Norvežani će svoju flotu od 44 borbena zrakoplova F-16 zamijeniti borbenim zrakoplovima F-35 Lightning II te su spremni svoje F-16-ice prodati nekoj članici Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Rumunjska trenutno posjeduje sedamnaest F-16-ica, što znači da bi joj se flota nakon kupovine norveških povećala na 51 borbeni zrakoplov F-16 Fighting Falcon. Također, Rumunjska bi tada mogla napustiti borbene zrakoplove MiG-21 koje trenutno koristi.

Prema nekim procjenama, Rumunji trenutno raspolažu s između 23 i 28 MiG-ova 21.

'Neće nekoliko rabljenih zrakoplova promijeniti odnos snaga'

Hrvatska je u studenom s Francuskom potpisala ugovor o kupovini 12 rabljenih borbenih zrakoplova Rafale (operativni standard F3-R). Francuska će pak 2023. godine naručiti 12 novih Rafalea kako bi zamijenila one koji posjeduju operativni standard F3-R.

Danska će također kupiti borbene zrakoplove F-35 Lightning II te planira postepeno prodati svoje F-16-ice. Navodno je za njih zainteresirana Turska, no ti su medijski napisi opovrgnuti.

Kako je Turskoj zbog kupovine raketnog sustava protuzračne obrane S-400 od Rusije zabranjena kupovina američkih borbenih zrakoplova F-35 Lightning II, Ankara sada želi unaprijediti svoje F-16-ice kako bi ih mogla nastaviti koristi.

Turci su 30. rujna SAD-u poslali upit za kupovinu 40 novih borbenih zrakoplova F-16V Block 70/72 te zahtjev za nadogradnjom postojećih F-16-ica.

Grčka uzela Rafale

Moguće je da će Kongres SAD-a onemogućiti tu transakciju s obzirom na to Turska na obrambenom planu surađuje s Rusijom te zbog nekih odluka turskih vlasti na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Čak i da je Turska zainteresirana za danske F-16-ice, Danci prije prodavanja istih mora od SAD-a tražiti dopuštenje.

Grčka trenutno nadograđuje svoju flotu borbenih zrakoplova koju čine 153 F-16-ice (varijanta F-16C/D) te između 16 i 24 zrakoplova Mirage 2000. Grci su u siječnju ove godine od Francuske naručili 18 Rafalea, od kojih je 12 rabljenih. Ugovor Grčke i Francuske vrijedi 2,5 milijardi eura. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da će ta zemlja kasnije kupiti još šest Rafalea kako bi baratala s njih ukupno 24.

Turski ministar obrane Hulusi Akar u srpnju je ismijao Atenine planove. "Nije moguće promijeniti balans snage s nekoliko rabljenih zrakoplova", rekao je Akar.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su nedavno od Francuza naručili 80 novih Rafalea, mogli bi Grcima, s kojima imaju ugovor o obrambenoj suradnji, prodati svoje nadograđene borbene zrakoplove Mirage 2000.

'Uzaludna vježba'

Nagađa se i da je Izrael ne želi kupiti nove i izrazito skupe borbene zrakoplove F-15EX jer čeka priliku da od neke zemlje kupi rabljene F-15-ice.

Ta bi transakcija za Izrael bila znatno jeftinija, a omogućila bi mu da zrakoplove podesi prema svojim potrebama, što već radi dugi niz godina.

Iako stariji, rabljeni su zrakoplovi nedvojbeno jeftiniji, no održavanje istih košta više, a i kraći im je rok trajanja.

Kako bi ojačala svoju flotu borbenih zrakoplova CF-18 Hornet, Kanada je nedavno od Australije kupila sedam rabljenih zrakoplova F/A-18 Hornet. No, spora integracija istih u službu naljutila je Konzervativce, najveću opozicijsku stranku.

"Ovo je uzaludna vježba. Evo, oni kupuju 18 hrđavih, starih australskih borbenih zrakoplova, zrakoplove za koje je glavni revizor rekao da ih ne treba kupiti. Zašto na njih trošimo novac poreznih obveznika?", rekao je u prosincu 2020. godine zastupnik Konzervativaca James Bezan.

Rusija je 2018. godine Indiji ponudila 21 rabljeni borbeni zrakoplov MiG-29 po znatno sniženoj cijeni. Indija je bila skeptična prema toj ponudi jer se bojala skrivenih troškova koji će zrakoplove na duge staze učiniti skupljima. Neki su izvori tada tu potencijalnu kupovinu usporedili s kupovinom printera. Iako printer sam po sebi nije skup, tinta koju će trebati kupiti povećat će cijenu cijelog aranžmana.

S druge strane, Indija će od Francuske kupiti 24 rabljena borbena zrakoplova Mirage 2000 kako bi svoju flotu snabdjela s 300 važnih rezervnih dijelova. Kako su mediji pisali u rujnu, 13 Miragea bit će uvršteno u službu nakon servisa, a 11 će rastaviti kako bi se njihovi dijelovi ugradili u druge zrakoplove koji čine indijsku flotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:56