DUGOTRAJAN PLJESAK

‘Ne idete kući praznih ruku‘: U ranim jutarnjim satima finaliziran niz važnih sporazuma na sastanku WTO-a

Članice WTO-a dogovorile su ograničenu suspenziju patenata cjepiva protiv covida-19 kako bi se omogućila proizvodnja u više zemalja

Indijski ministar trgovine Piyush Goyal i Ngozi Okonjo-Iweala

 Fabrice Coffrini/AFP

Ministarski sastanak Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Ženevi finalizirao je nekoliko sporazuma u petak rano ujutro nakon što su predstavnici 164 zemlje članice produžili svoje razgovore za jedan dan.

Dugotrajan pljesak počeo je među delegatima kada je postalo jasno da neće biti prigovora na sporazume. "Ne idete kući praznih ruku", rekla je čelnica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala, dodajući da su dogovori dokazali da je WTO "sposoban odgovoriti na izvanredne situacije našeg vremena".

Članice WTO-a dogovorile su ograničenu suspenziju patenata cjepiva protiv covida-19 kako bi se omogućila proizvodnja u više zemalja. Također su usvojili sporazum o zabrani subvencioniranja ilegalnog i nereguliranog ribolova.

Delegati su također obećali da će učiniti više kako bi se osigurala globalna sigurnost hrane i produžili su sporazum prema kojemu se zasad ne uvode nove carine na međunarodnu trgovinu. Konačno, na sastanku je dogovoren pristup za provedbu hitnih reformi načina rada WTO-a.

Na pregovorima o novom poljoprivrednom sporazumu nije postignut dogovor.

U završnoj deklaraciji također je naglašena važnost potpore sudjelovanju zemalja u razvoju u međunarodnoj trgovini i važnost posebnog razmatranja njihovih potreba.

WTO-ov mehanizam za rješavanje sporova, koji je zapravo suspendiran blokiranjem novih imenovanja u žalbenom sudu WTO-a od strane Sjedinjenih Država, trebao bi nastaviti s radom za dvije godine.

Sastanak u Ženevi prvotno je trebao završiti u srijedu, ali u nedostatku bilo kakvih značajnijih dogovora, produžen je na četvrtak, a zatim ponovno preko noći na petak.

image

Ngozi Okonjo-Iweala

Fabrice Coffrini/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:49