SKUP U BEOGRADU

‘Ne damo naše Laure‘: Prosvjed podrške srbijanskim tužiteljicama smijenjenim u korupcijskoj aferi

Sa skupa je upućen zahtjev za smjenom državne tužiteljice i šefa Višeg javnog tužiteljstva, dan je rok od pet dana
 Twitter

Više od tisuću i pol ljudi okupilo se u četvrtak ispred srbijanske vlade na prosvjedu podrške dvjema smijenjenim tužiteljicama koje su radile na slučaju korupcije u Elektroprivredi Srbije (EPS), a sa skupa je upućen zahtjev za smjenom državne tužiteljice i šefa Višeg javnog tužiteljstva (VJT).

Za te zahtjeve dan je rok od pet dana, a u protivnom su najavljeni radikalniji prosvjedi.

Povod današnjem prosvjedu je nedavna smjena tužiteljica iz odjela za borbu protiv korupcije VJT-a, Bojane Savović i Jasmine Paunović, koje su premještene u drugi odjel nakon što je šest osoba uhićeno u slučaju korupcije i zlouporaba u EPS-u, teškom nekoliko milijuna dolara.

Prosvjed je nazvan "Ne damo naše Laure“, a tužiteljice Savović i Paunović nazvane su "srpskim Laurama", što je asocijacija na neustrašivu rumunjsku tužiteljicu Lauru Kodrutu Kovesi, koja je u svojoj zemlji pokrenula val uhićenja i procesuiranja stotina korumpiranih političara i dužnosnika, a dobila je potporu stotina tisuća svojih sunarodnjaka.

Narod u Srbiji je je gladan pravde, poručio je u ime organizatora skupa odvjetnik Ivan Ninić, pročitavši zahtjeve za smjenu državne tužiteljice Zagorke Dolovac, šefa VJT-a Nenada Stefanovića, te njegove prve zamjenice za suzbijanje korupcije Brankice Marić.

Ovo je krik protiv nepravde, mi možemo pobijediti kriminalnu hobotnicu koja je okupirala ovo društvo, rekao je zastupnik pokreta Ne davimo Beograd/Zeleno-lijevi blok Radomir Lazović.

Na skupu je minutom šutnje simbolički odana počast "upokojenoj pravdi", a sudionici su potom u prosvjednom mimohodu prošetali do sjedišta Višeg javnog tužiteljstva.

Tužiteljica Bojana Savović je, samo dan nakon akcije policije i VJT-a kad je uhićeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 milijuna dolara, tijekom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B, skinuta s tog slučaja iako je duže od godinu vodila istragu oko EPS-a.

I njezina kolegica Jasmina Paunović, s kojom je radila na predmetu malverzacija u EPS-u, premještena je u drugi odjel poslije poruke u Viber grupi kojom se usprotivila informaciji članovima te skupine da se o svakom budućem radu sa policijom tužitelji moraju konzultirati sa svojim šefom odjela.

Više javno tužiteljstvo odbacilo je kao "netočne" informacije da su tužiteljice smijenjene, ustvrdivši da je Savović "redovitom izmjenom godišnjeg rasporeda, a po vlastitoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odjela za suzbijanje korupcije u Odjel za opći kriminal“.

Slučaj je ubrzo dospio u središte pažnje, a podrške potpore stizale su prethodnih dana iz redova stručne javnosti, sudačkih, odvjetničkih udruga i nevladinog sektora.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić taj slučaj je u intervjuu početkom tjedna nazvao "političkim".

On je rekao da se protiv šefa VJT-a Nenada Stefanovića vodi "politički hajka" i da to "nema veze s pravosuđem ni s pravom".

„To je besmislena tema“, rekao je Vučić za RTS.

Europska unija u svojim dosadašnjim izvješćima o napretku Srbije na putu eurointegracija više puta istaknula neophodnost reformi u području vladavine prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:22