POGINULO JOŠ 18 LJUDI

‘Ne biste vjerovali koliki je razmjer tamošnjeg uništenja. Dijelovi Pakistana su poput mora‘

Čak 33 milijuna od 220 milijuna stanovnika pogođeno je katastrofom
 Aamir Qureshi/Afp

Dijelovi Pakistana čine se "poput mora", rekao je premijer Shehbaz Sharif u srijedu nakon što je posjetio poplavama pogođena područja koja pokrivaju čak trećinu južnoazijske zemlje u kojoj se broj mrtvih sa 18 novih slučajeva popeo na 1343.

Čak 33 milijuna od 220 milijuna stanovnika pogođeno je katastrofom koja se povezuje s klimatskim promjenama, a koja je stotine tisuća ostavila bez domova i uzrokovala gubitke od najmanje 10 milijardi dolara, procjenjuju dužnosnici.

"Ne biste vjerovali koliki je razmjer tamošnjeg uništenja", rekao je Sharif novinarima nakon posjeta južnoj pokrajini Sindh. "Voda je posvuda, dokle god pogled seže. Poput mora je", opisao je.

Vlada, koja je povećala novčanu pomoć žrtvama poplava na 70 milijardi pakistanskih rupija (313,90 milijuna dolara), kupit će 200.000 šatora za smještaj raseljenih obitelji, dodao je.

Prijeti i pojava zaraznih bolesti koje se prenose vodom, upozorio je Sharif.

"Trebat će nam bilijuni rupija da se nosimo s ovom nesrećom", istaknuo je.

Ujedinjeni narodi zatražili su pomoć od 160 milijuna dolara za pomoć žrtvama poplava.

Mnogi pogođeni poplavama su iz pokrajine Sindh, gdje je najveće slatkovodno jezero u Pakistanu opasno blizu izlijevanja.

Dužnosnici za nacionalne katastrofe rekli su da je potvrđena smrt osmero djece u posljednja 24 sata. Rekordne monsunske kiše izazvale su poplave i topljenje ledenjaka u sjevernim pakistanskim planinama.

Situacija bi se mogla dodatno pogoršati jer se još padalina očekuje u listopadu, upozorio je visoki dužnosnik UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR).

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da više od 6,4 milijuna ljudi treba humanitarnu pomoć u poplavljenim područjima.

Poplave su odnijele 1,6 milijuna kuća, 5735 kilometara prometnica, 750 000 grla stoke i poplavile 809.370 hektara poljoprivrednog zemljišta.

U Pakistanu je u srpnju i kolovozu palo gotovo 190 posto više kiše od 30-godišnjeg prosjeka, a u pokrajini Sindh 466 posto više od prosjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:35