SAD JE U MELEHOVU

Navaljni prebačen u zloglasnu komoru za mučenje, javio se na Instagramu: ‘Pozdrav svima iz zone strogoga režima‘

Aleksej je odveden u zatvor gdje zatvorenike tjeraju da tuku i siluju druge zatvorenike kako bi postali popustljiviji, kaže aktivist

Aleksej Navaljni

 Anton Denisov/Sputnik/Sputnik via AFP

Aleksej Navaljni, čelnik ruske oporbe, premješten je u zatvor koji su aktivisti opisali kao "komoru za mučenje" i "najstrašniji" zatvor u zemlji. Suradnici su se u utorak požalili na činjenicu da su državne vlasti Navaljnog premjestile na nepoznato odredište.

The Telegraph piše kako je zatvoreni oporbenjak trebao biti prebačen u ustanovu visoke sigurnosti nakon što je ruski sud u svibnju potvrdio presudu kojom ga je osudio na devet godina zatvora zbog pronevjere, ali nije bilo službene objave o tome kad će i kamo biti premješten.

Naime, njegovu odvjetniku, koji ga je otišao posjetiti u zatvor izvan Moskve, rečeno je kako Navaljni više nije ondje. Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, potvrdila je za The Telegraph da je Aleksej prebačen u kaznenu koloniju IK-6 "Melehovo", dalje od Moskve. Dodala je i kako se odvjetnik u srijedu ondje nije mogao sastati sa svojim klijentom.

Kaznena kolonija IK-6 "Melehovo" na zlu je glasu zbog zlostavljanja zatvorenika. Navaljnijeva glasnogovornica u svibnju je rekla kako je spomenuta kaznionica "zloglasna po tome što su zatvorenici ondje mučeni i ubijani".

- To je jedan od najstrašnijih zatvora u Rusiji - izjavila je.

Vladimir Osečkin, aktivist za prava zatvorenika, ovoga tjedna rekao je kako je to "komora za mučenje".

- Aleksej je odveden u zatvor gdje zatvorenike tjeraju da tuku i siluju druge zatvorenike kako bi postali popustljiviji - izjavio je.

Navaljni je u srijedu potvrdio kako je upravo stigao u zloglasnu kaznionicu i da zasad nema nikakvih pritužbi.

- Pozdrav svima iz zone strogoga režima - objavio je na Instagramu. Otkrio je i kako je sa sobom iz prijašnjega zatvora uzeo i vlastitu privatnu biblioteku od 50-ak knjiga.

- Iskreno, dok sam jučer nosio sve te torbe, pomislio sam kako spaljivanje knjiga možda ipak nije tako loša ideja - našalio se.

Prethodni zatvor u kojemu je bio Navaljni također ima vrlo lošu reputaciju, ali čelnik ruske oporbe nije prijavio nikakve slučajeve nasilja nad njim. Podsjetimo, ruski oporbeni političar preživio je trovanje 2020., a u zatvoru je otkako se vratio u Moskvu 2021. nakon što je proglašen krivim za kršenje uvjeta kazne dok je bio u komi u njemačkoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:27