BORJANA KRIŠTO

‘NATO ostaje prioritet i novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine‘

Krišto je jedini kandidat za poziciju koju u predstojećem četverogodišnjem mandatu treba popuniti osoba iz reda hrvatskog naroda

Borjana Krišto

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Kandidatkinja za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjana Krišto potvrdila je kako će se osobno, kao i svi drugi dužnosnici u novoj vlasti u toj zemlji koji dolaze iz HDZ BiH, odlučno zalagati za približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji ali i NATO-u.

Krišto je jedini kandidat za poziciju koju u predstojećem četverogodišnjem mandatu treba popuniti osoba iz reda hrvatskog naroda, a predložio ju je HDZ BiH. Ta je kandidatura prošla provjere koje provode Središnje izborno povjerenstvo (SIP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pa je naredni korak formalno imenovanje, koje u četvrtak treba obaviti Predsjedništvo BiH, a konačnu potvrdu nakon toga treba dati Zastupnički dom parlamenta BiH.

Borjana Krišto postala je kandidatkinja za predsjedateljicu Vijeća ministara na temelju koalicijskog sporazuma kojega su postigli njen HDZ, bošnjačko-građanski blok od osam stranaka te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Taj koalicijski sporazum temeljen je na dokumentu koji ništa ne govori o perspektivi članstva BiH u NATO-u pa je to potaknulo kritike iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića da je time napravljen nedopustiv ustupak Dodiku, odnosno da će s novom vlašću biti blokirani procesi bitni za približavanje punopravnom članstvu u Alijansi.

Čelnici "osmorke" te su kritike odlučno odbacili, a sada je i Krišto potvrdila kako članstvo u NATO-u ostaje među najvažnijim vanjskopolitičkim prioritetima na kojima se kani angažirati kao buduća premijerka.

"Kroz čvrsto definirane vanjskopolitičke ciljeve, dosljedno političko djelovanje i suradnju s međunarodnim dužnosnicima, diplomatima i organizacijama, politički predstavnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH u proteklom razdoblju poduzeli su konkretne korake ka članstvu u EU i NATO-u. Zalažu se za aktivno djelovanje u integracijskim procesima, napredak BiH, kao i ispunjenje svih zadanih uvjeta postavljenih pred BiH", kazala je Krišto za agenciju Fena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:46