MARK RUTTE

NATO nakon 10 godina ima novog šefa: Bio je najdugovječniji premijer Nizozemske, u nastupnom govoru nahvalio Trumpa

Pod Stoltenbergovim vodstvom Savez je prošao kroz najveću transformaciju od svog osnutka te su mu se pridružile četiri nove članice

Nisam zabrinut zbog ishoda američkih predsjedničkih izbora jer sam surađivao s Donaldom Trumpom i tada nas je on gurao da više izdvajamo za obranu, poručio je Rutte

 Kenzo Tribouillard/AFP

Donedavni nizozemski premijer Mark Rutte preuzeo je u utorak u Bruxellesu mandat glavnog tajnika NATO-a koji mu je predao Jens Stoltenberg. Obojici političara zajedničko je to što su oborili rekorde: Rutte kao najdugovječniji premijer moderne Nizozemske jer je bio šef vlade punih 14 godina, a Stoltenberg kao glavni tajnik NATO-a čak deset godina.

Na ceremoniji primopredaje dužnosti Mark Rutte je biranim riječima pohvalio svog prethodnika Stoltenberga i istaknuo da je bio na čelu tog vojnog saveza u vrijeme najvećih izazova. Stoltenberg je, pak, govorio o najvećoj transformaciji koju je NATO doživio u proteklih deset godina. Nabrojao je jačanje obrambene sposobnosti, ali i proširenje. Tijekom njegova mandata su četiri zemlje ušle u NATO, uključujući i dosad tradicionalno neutralne Finsku i Švedsku.

Transformacija Saveza

- Prošli smo kroz najveću transformaciju NATO-a u jednoj generaciji i ojačali svoju obranu od situacije kada nismo imali niti jednu borbenu skupinu do njih osam danas, s desecima tisuća vojnika na našem istočnom krilu. Od nekoliko tisuća vojnika u visokoj pripravnosti došli smo na broj od pola milijuna - rekao je Stoltenberg na svečanoj sjednici Sjevernoatlantskog vijeća pri predaji palice svom nasljedniku Marku Rutteu.

Novi glavni tajnik NATO-a Mark Rutte najavio je da će tijekom svog mandata imati tri prioriteta: jačanje obrambenih kapaciteta, pomoć Ukrajini i suočavanje s globalnim izazovima.

- Za to će nam trebati više snaga, bolje sposobnosti i brže inovacije. To zahtijeva više investicija jer da bismo radili bolje, moramo trošiti više - rekao je Rutte.

Glavni tajnik NATO-a smatra da je nastavak pomoći Ukrajini ne samo pravedna stvar, nego i nužna jer je to ulaganje i u NATO-ovu sigurnost. Rekao je da Ukrajina treba biti "nepovratno na putu prema članstvu u NATO-u", ali s tim se baš i ne slažu sve članice NATO-a. Ruski predsjednik Vladimir Putin je mogućnost članstva Ukrajine u NATO-u spomenuo kao jedan od razloga za invaziju na Ukrajinu.

Novi glavni tajnik NATO-a obećao je da će blisko surađivati s Europskom unijom i pritom koristiti svoje iskustvo jer je 14 godina sudjelovao na sastancima Europskog vijeća, ali i naglasio da jačanje vojnih kapaciteta Europske unije mora biti usklađeno s NATO-om kako ne bi došlo do udvostručivanja jer se obje organizacije suočavaju s istim izazovima.

Nije zabrinut za budućnost

Mark Rutte je uvjeren da će se euroatlantsko savezništvo nastaviti bez obzira na to tko bude pobijedio na američkim izborima te da će Washington i dalje pružati potporu Ukrajini.

- Nisam zabrinut, poznajem vrlo dobro oboje kandidata. Četiri sam godine radio s Donaldom Trumpom, on nas je gurao da trošimo više i uspio je u tome te danas trošimo na obranu puno više nego kada je on preuzeo dužnost početkom 2017. godine - rekao je novi glavni tajnik NATO-a.

Jednu naviku koji je imao kao nizozemski premijer Rutte je već promijenio. Nije više "škrtac" kakav je bio kada se radi o izdvajanju novca iz državnog proračuna za obranu. Sada ipak kaže da je dva posto BDP-a, koliko prema dogovoru zemlje članice NATO-a trebaju izdvajati za obranu, "dovoljno", ali i to treba prilagoditi okolnostima.

Hrvatski veleposlanik Mario Nobilo: NATO je sposoban za reforme

Kao doajen među ambasadorima članica NATO-a prigodni je govor održao i hrvatski veleposlanik Mario Nobilo.

Sjetivši se kako je otac Jensa Stoltenberga svom sinu poručio da ne prihvati mjesto šefa NATO-a jer je to "zastarjela dosadna organizacija", Nobilo je rekao da u deset godina taj Savez "nije niti zastario, niti doživio moždani udar".

- Pod vašim vodstvom dokazali smo da je NATO sposoban za reforme - istaknuo je Nobilo.

Obraćajući se Marku Rutteu, Nobilo je rekao da ga čekaju izazovi koji nisu ništa manje zahtjevni.

- Međunarodni sigurnosni sustav se urušava. Izazovi koji su pred nama zahtijevaju snažno vodstvo. Svi vjerujemo da će nas vaše bogato političko iskustvo uspješno voditi kroz turbulentna vremena koja su pred nama - zaključio je Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:28