JENS STOLTENBERG

‘NATO je pred suštinskom transformacijom, idemo u totalni reset, sve ćete vidjeti već za 2 mjeseca!‘

NATO je ‘usred temeljne transformacije‘ koja će imati ‘dugoročne posljedice‘ po postupke ruskog predsjednika Putina

Jens Stoltenberg

 Francois Walschaerts/AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za britanski Telegraph da NATO radi na planovima o stalnoj vojnoj prisutnosti na svojim istočnim granicama, a u kontekstu suočavanja s eventualnom ruskom agresijom.

NATO je "usred temeljne transformacije" koja će imati "dugoročne posljedice" po postupke ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je Stoltenberg.

"Svjedočimo novoj stvarnosti, "novom normalnom" za europsku sigurnost. Stoga smo zatražili od naših vojnih zapovjednika da pruže opcije za ono što nazivamo resetiranjem, to jest dugoročnom prilagodbom NATO-a", rekao je Stoltenberg, apostrofirajući da bi vojne trupe u istočnoeuropskim zemljama članicama trebale postati "punopravno sredstvo odvraćanja".

Stoltenberg, koji bi zbog situacije u Ukrajini mogao dobiti produljenje mandata na čelu saveza za godinu dana, u razgovoru je otkrio da će odluke o svemu biti donesene na summitu NATO-a koji će se u lipnju održati u Madridu.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najveću europsku izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata i navela zapadne zemlje da preispitaju svoju obrambenu politiku, piše Reuters.

Glavni tajnik NATO-a je u razgovoru za Telegraph također rekao da rat u Ukrajini ulazi u novu fazu te je ustvrdio da razlike u "ofenzivnom" i "defenzivnom" naoružanju koje su dosad isticale neke članice saveza u pogledu isporuka Kijevu više nisu relevantne.

"Ukrajna se sada brani od invazije tako da sve što ona radi je defenzivne naravi. Oni brane vlastitu zemlju, svoj narod s puno oružja različitog tipa, od starog sovjetskog naoružanja do modernoga koje im šalju zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, od lakšeg to težeg naoružanja... Sve što Ukrajina radi s tim naoružanjem je defenzivno. Mi ovdje govorimo o obrani od invazije, od brutalne vojne sile koja je navalila na njihovu zemlju", pojasnio je Stoltenberg.

"Sada ulazimo u novu fazu ovoga rata. Rusija je pomaknula svoje snage sa sjevera, ali one se ne povlače, nego se pregrupiraju i repozicioniraju za odlučujuću bitku u Donbasu. To će uslijediti u sljedećim tjednima", kaže Stoltenberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 11:11