SASTANAK U BRUXELLESU

NATO danas i sutra raspravlja o podršci za Ukrajinu, sve je zasjenila izjava Trumpa

Sastanak u srijedu nije službeni događaj samog NATO-a, već okupljanje saveznika koji podržavaju Ukrajinu

Sjedište NATO-a u Bruxellesu

 Le Pictorium/Alamy/Alamy/Profimedia/Le Pictorium/alamy/alamy/profimedia

Članice NATO saveza se u srijedu i četvrtak sastaju u Bruxellesu kako bi raspravljale o potpori za ukrajinske ratne napore te o svojoj obvezi da za obranu izdvajaju dva posto svog bruto domaćeg proizvoda.

Sastanak u srijedu nije službeni događaj samog NATO-a, već okupljanje saveznika koji podržavaju Ukrajinu, a koje je su organizirale Sjedinjene Američke Države. Pravi sastanak ministara zemalja članica Saveza će biti u četvrtak.

Razgovore u sjedištu Saveza u Bruxellesu je zasjenio bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je u subotu svojim pristašama na predizbornom skupu rekao da će "poticati" Rusiju "da čini što god želi" zemljama članicama NATO-a koje ne troše dovoljno na obranu.

Članice su od 2006. pristale izdvajati dva posto svog BDP-a na obranu, no samo ih je nekoliko to postiglo.

Nakon što je Rusija proširila svoju invaziju s Krima i Donbasa na ostatak ukrajinskog teritorija u veljači 2022., zemlje članice NATO-a, pri čemu se najviše istaknula Njemačka, ponovno su potvrdile svoju predanost ka ostvarenju cilja iz 2006.

Njemački Bundestag je usvojio državni proračun kojim će dva posto BDP-a otpasti na obranu 2024.

Svrha rasprava u četvrtak jest pokušati potaknuti više savezničkih zemalja da ispune svoje obveze.

Također, raspravljat će o švedskom pristupanju Savezu, koje je zastalo nakon što mađarski parlament nije ratificirao odluku o tome, do čega je došlo unatoč obećanju vlade premijera Viktora Orbana da Mađarska neće biti posljednja zemlja članica koja će ratificirati švedsko članstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:34