ZAVRŠNA FAZA

Nastavljaju se pregovori za spas nuklearnog sporazuma s Iranom: ‘Sve ovisi o ukidanju sankcija‘

Cilj je ukinuti američke ekonomske sankcije Teheranu, a zauzvrat ponovno ograničiti iranski nuklearni program

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi

 -AFP

Pregovori o očuvanju nuklearnog sporazuma svjetskih sila s Iranom nastavljaju se u utorak u Beču nakon kratkog prekida.

Pregovori su ušli u završnu fazu, a idući tjedni smatraju se ključnima za potencijalnu obnovu nuklearnog sporazuma iz 2015.

Zapadni diplomati upozoravaju da Iran čini velike iskorake prema sposobnosti proizvodnje nuklearne bombe pa je nužno što hitnije postići učinkovit sporazum koji bi ponovno ograničio iranske nuklearne sposobnosti.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija, zajedno s Rusijom i Kinom, već mjesecima posreduju između Irana i Sjedinjenih Država. Cilj je ukinuti američke ekonomske sankcije Teheranu, a zauzvrat ponovno ograničiti iranski nuklearni program.

Nakon što se SAD 2018. godine povukao iz sporazuma u vrijeme tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Iran je počeo postupno kršiti uvjete sporazuma i obogaćivati uranij.

Iran je u ponedjeljak upozorio da Washington treba donijeti "političku odluku" o ukidanju sankcija toj Islamskoj Republici i da će uspjeh nuklearnih pregovora ovisiti o tome.

No nakon osam krugova neizravnih pregovora između Teherana i Washingtona od travnja, još uvijek postoje neslaganja oko brzine i opsega ukidanja sankcija Iranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:51