POSLJEDICE ODRONA

Nastavlja se operacija spašavanja 34 radnika hidroelektrane u Indiji koji su blokirani u tunelu

U odronu himalajskog ledenjaka poginule su najmanje 32 osobe, a traga se za njih više od 170
 Sajjad HUSSAIN/AFP

Operacije spašavanja nastavljene su noću u utorak na sjeveru Indije u pokušaju izvlačenja 34 radnika hidroelektrane blokiranih u tunelu poplavljenom zbog odrona himalajskog ledenjaka pri čemu su najmanje 32 osobe poginule, a traga se za više od 170.

"Traje utrka protiv vremena. Nadamo se da će preživjeti, ali do sada nismo uspostavili nikakav kontakt", izjavio je Vivek Shai, vojni spasioc.

Dva dana nakon katastrofe i odrona ledenjaka uslijed globalnog zagrijavanja, ali i zbog izgradnje brane, potraga za preživjelima bila je u punom zamahu u dolini male države Uttarakhan, na indijsko tibetanskoj granici.

Bujica je odnijela mostove, ceste i dvije hidroelektrane. Stotine spasioca sudjeluju u spašavanju uz helikoptere opremljene kamerama visoke tehnologije i sa psima tragačima.

Većina osoba koje se smatraju nestalima djelatnici su dviju hidrocentrala u Tapovanu, od kojih je 34 još zarobljeno u tunelu u obliku slova "u" dugom 2,7 kilometara koji je sada pun blata, kamenja i otpada nanesenog 20 metarsa visokom poplavom.

Dvanaest osoba je spašeno s jednog kraja brane u nedjelju, a ostali su blokirani na drugom, rekao je Banudutt Nair, policijski časnik zadužen za spašavanje.

Kao u holivudskom filmu katastrofe

Stotine radnika su noću na utorak pokušavale osloboditi pristup tunelu, a nastavili su i u utorak navečer. Uspjeli su raščistiti 120 metara tunela.

Uz pomoć dronova i druge opreme spasilačke ekipe nadaju se jasnije snimiti stanje u tunelu.

"Radit ćemo dan i noć. Nema stanke", obećao je lokalni dužnosnik za mostove i ceste.

Spasioci se nadaju da su se džepovi zraka formirali unutar tunela gdje su se radnici mogli skloniti.

Iz svog bolničkog kreveta Rajesh Kumar (28), opisao je "zvižduk, krikove i ljude koji im govore da izađu. Mislili su da je izbio požar, ali odjednom je navrla voda, kao u holivudskom filmu katastrofe".

On se s drugima držao za prečke skele tijekom četiri sata prije nego što je razina vode pala pa su uspjeli izaći.

Deseci radnika koji su radili na izgradnji brane u koritu rijeke, kao i pastire sa stokom na obroncima, progutala je voda, ispričao je.

Ispred tunela, pun posjekotina 28-godišnji preživjeli Mangra rekao je da je izgledalo "kao da se planina ruši, a zemlja miče", prenosi agencija France presse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:11