KRALJEVSKA OBITELJ

Nasljednica nizozemske krune proslavila 18. rođendan: Amalia miješa koktele i ne želi novac dok ne nađe posao

Sada, kad je napunila 18 godina, Amalia ima pravo na prihod od 1,6 milijuna eura za uzdržavanje

Princeza Amalia

 Frank Van Beek/AFP

Moto Nizozemske je 'budi normalan', a njihova prijestolonasljednica u to se prilično dobro uklapa, piše BBC.

Princeza Amalia u utorak je napunila 18 godina. Uzela je godinu dana za sebe prije nego što nastavi sa školovanjem, iskreno govori o svom mentalnom zdravlju i kaže kako neće uzeti prihod koji joj kao članici kraljevske obitelji pripada sve dok ne nađe posao.

Amalia voli pjevanje, tijare i mjuzikle te zna smiješati dobar koktel. No što još znamo o budućoj kraljici Nizozemske i najavljuje li njezino punoljetstvo neku novu eru?

Državno obrazovanje

Princeza Amalia pohađala je državnu školu blizu svoje kuće u Haagu i, kao i mnoga nizozemska djeca, u školu se vozila biciklom.

Prijatelji njezinih prijatelja kažu da se Amalia i njezina obitelj nisu razlikovali od drugih te su, baš poput ostalih, komunicirali preko grupnih poruka.

Završila je protestantsku srednju školu i slijedila je tradiciju nizozemskih maturanata koji, nakon što završe školovanje, ponosno na krovu svoje kuće istaknu zastavu te preko nje prebace školsku torbu. Jedina razlika je što je njezin dom zapravo palača - Huis ten Bosch - smještena u posebno zelenom dijelu Haaga.

image

Službeno fotografiranje nizozemske kraljevske obitelji

Frank Van Beek/AFP

Sada, kad je napunila 18 godina, Amalia ima pravo na prihod od 1,6 milijuna eura za uzdržavanje i kućanstvo, ali taj novac zasad neće uzeti jer bi joj bilo 'neugodno' uzimati toliki novac, a da ne radi.

Život kraljevske obitelji

Princeza Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, kako joj glasi puno ime, ima dvije mlađe sestre, Alexiju i Ariane, a njezina obitelj dva puta godišnje pozira za službeni kraljevski portret, u zamjenu za privatnost koja im je zajamčenja ostatak godine.

Njezin otac, kralj Willem-Alexander, pilot je koji redovito upravlja zrakoplovima na komercijalnim KLM-ovim letovima. Njezina majka, kraljica Maxima, Argentinka je koja je unijela dašak latinske Amerike u ono što se prije smatralo prilično blijedom kraljevskom obitelji.

image

Kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima s kćerima, princezama Amaliom, Alexiom i Arianom

Remko De Waal/AFP

Kralj je prije nekoliko godina rekao da je tajna sretnog braka otvorenost i poštenje, a čini se da je njegova kći naslijedila te stavove.

U autoriziranoj biografiji, objavljenoj u povodu njezinog 18. rođendana, princeza Amalia je iskreno progovorila o odobrenju parlamenta, koje je joj je po nizozemskom ustavu potrebno prije nego što se uda.

'Ako će u pitanju biti čovjek koji me podržava, kojeg volim i s kojim želim provesti život, a parlament ga ne odobri, onda ćemo morati vidjeti što mi je činiti. Ne mogu birati samo za sebe jer onda svojoj zemlji neću moći dati najbolje od sebe.'

To se događalo i prije. Njezin pokojni ujak, princ Friso, izgubio je svoje mjesto u kraljevskoj kući i nasljedni red kada je bez odobrenja vlasti oženio Mabel Wisse Smit.

image

Kraljica Maxima s kćerima, princezama Amaliom, Alexiom i Arianom

Remko De Waal/AFP

Istospolni brak i kruna

U njezinoj biografiji, koju je napisala komičarka Claudia de Breij, Amalia kaže da homoseksualnost u njenoj obitelji nikad nije bila stvar u kojoj se previše govorilo: 'Moji roditelji imaju dosta različitih prijatelja, tako da sam odrasla ne samo uz 'ujaka i tetku', već i uz 'ujaka i ujaka' ' i 'tetku i tetku'.

Kada je imala 14 godina, na 'Ljubičasti petak' u školu je nosila ljubičastu odjeću, u znak solidarnosti s učenicima koji nisu heteroseksualni ili cisrodni.

Kako su istospolni brakovi u Nizozemskoj legalni već 20 godina, nedavno je postavljeno pitanje o tome što bi se dogodilo ako bi Amalia odaberala partnericu.

Iako su takva nagađanja izazvala kritike, privremeni premijer Mark Rutte rekao je kako u tom slučaju ne bi bilo pravnog problema.

Iz njezine biografije saznajemo da Amalija smatra Nijemce galantnijima od Nizozemaca.

image

Kralj Willem-Alexander i princeza Amalia

Frank Van Beek/AFP

U srednjoj školi, sretna što je netko konačno pokazao romantično zanimanje za nju, izlazila je s drugim učenikom, da bi kasnije otkrila kako njegove namjere nisu bile iskrene.

Naime, mladić je s njom izašao zbog oklade. Mnogi se tinejdžeri s time mogu poistovijetiti.

Terapija za kraljevsku obitelj

U pragmatičnoj Nizozemskoj se pokazivanje emocija ponekad smatra slabošću, ali Amalia je otvoreno rekla da joj je 'ponekad svega previše - i škole, i prijatelja - i onda porazgovara s nekim'.

Ona smatra da je mentalno zdravlje jednako važno kao i tjelesno zdravlje: 'Ako mi zatreba, dogovorit ću termin... Povremeno porazgovarati s profesionalcem sasvim je normalno.'

Čuti princezu - i još k tome tinejdžerku - kako govori o odlasku na terapiju, moglo bi pomoći drugim mladim ljudima koji možda skrivaju da imaju problema.

image

Kralj Willem-Alexander i princeza Amalia

Remko De Waal/AFP

'Kraljica koktela'

Iako su i britanski članovi kraljevske obitelji govorili o mentalnom zdravlju, oni nikad nisu poput Amalije konobarili u klubu na plaži.

Sebe smatra pravom mahericom za miksanje koktela, a čak se i konj kojeg jaše zove Mojito.

'Usporedite Amaliju s britanskom kraljevskom obitelji i zahvalite nebesima na njoj', napisale su jedne nizozemske novine u svojem uvodniku. Samo nemojte računati trošak, jer je nizozemska kraljevska obitelj skuplja od bilo koje druge u Europi.

Kao i druge europske kraljevske obitelji, kuća Orange samo odgovara na želju Nizozemaca da njihova kraljevska obitelj bude normalna. Kalvinistička osjetljivost znači da izdvajanje iz mase nije 'cool'. Rijetko ih se spominje, ali su uvijek prisutni.

Je li popularna?

Ipak, teško je zauzeti pravi stav o mladoj ženi koja je tako zaštićena od novinara i kojoj je dopušteno da odrasta u privatnosti.

Mješavina poniznosti, otvorenosti i autentičnosti kod princeze Amalije oduševila je mnoge. 'Ako mogu neku lošu situaciju popraviti diplomacijom, onda sam svijet učinila malo boljim i sretna sam', kaže ona.

Pa ipak, stav javnosti o njoj filtriran je pažljivim PR-om i autoriziranom autobiografijom.

Sama Amalia vjeruje kako još nije spremna za ulogu kraljice i zamolila je svoju majku da je zamijeni dok ona ne sazre za tu dužnost.

image

Službeno fotografiranje nizozemske kraljevske obitelji

Remko De Waal/AFP

Diljem Nizozemske u utorak u 09:00 oglasila su se zvona, najavljujući punoljetnost princeze, a posebnu skladbu pod nazivom Amalia Eighteen izvelo je Kraljevsko društvo Glockenspiel.

Sama Amalia mogla bi rođendan proslaviti privatno, uživajući u koktelu ili dva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 01:26