UVJERLJIVO VODI

Nasljednica Borisa Johnsona: Liz Truss bi u rujnu mogla postati britanska premijerka

U anketi YouGov/The Timesa provedenoj prije dva tjedna Truss je bila u prednosti za 38 postotnih bodova.

Liz Truss u posjetu Belfastu

 Clodagh Kilcoyne/Avalon/Profimedia/Clodagh Kilcoyne/Avalon/Profimedia

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss uvjerljivo vodi u utrci za čelnicu britanske vlade i ima dobre izglede da u rujnu zamijeni Borisa Johnsona na toj dužnosti, pokazuje nova anketa objavljena u četvrtak.

Liz Truss ima 32 postotna boda prednosti ispred svog suparnika, bivšeg ministra financija Rishija Sunaka: podupire ju 66 posto članova Konzervativne stranke, a Sunaka tek 34 posto, pokazuje anketa YouGov/Sky Newsa koja ne obuhvaća 13 posto članova koji su još neodlučni.

U anketi YouGov/The Timesa provedenoj prije dva tjedna Truss je bila u prednosti za 38 postotnih bodova.

Dvoje kandidata za nasljednika Borisa Johnsona zadnjih tjedana su vodili niz nerijetko žučnih rasprava u prilikama napetih gospodarskih i društvenih prilika, uz inflaciju veću od 10 posto i štrajkove u mnogim sektorima zbog pada kupovne moći.

Boris Johnson je 7. srpnja morao dati ostavku nakon više od 50 ostavki u njegovu okružju, umornom od skandala i njegovih opetovanih neistina.

Oko 200.000 članova Konzervativne stranke glasuju tijekom ljetnih mjeseci dopisnim putem i internetom za kandidata koji će zamijeniti Johnsona na dužnosti predsjednika stranke i predsjednika vlade. Rezultat glasovanja znat će se 5. rujna.

Oko 57 posto članova stranke (većinom muškarci, bijelci i starije životne dobi) kažu da su glasali, a 38 posto to još nije učinilo. Liz Truss (47), koja je sasvim desno u političkom spektru i rado se poziva na Margaret Thatcher, po istoj anketi ima 37 postotnih bodova prednosti među onima koji su već glasali (68 posto naprema 31 posto za Sunaka).

Anketa provedena među 1089 članova stranke pokazuje i da ovo dvoje kandidata nije toliko popularno kao Boris Johnson koji bi, da sudjeluje u izboru, dobio 46 posto stranačkih glasova, a Truss i Sunak 24, odnosno 23 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:23