OTAC TRENER

NASILNIK TEŠKE RUKE Do krvi istukao kćer zbog izgubljenog meča: 'Istina je, pa što? Zaslužila sam to'

Slučaj mlade tenisačice s ocem trenerom 'kratkog fitilja' nije jedinstven u svijetu tenisa - poznati su primjeri Serene i Venus Williams, Jelene Dokić i Mirjane Lučić

Mlada rumunjska tenisačica Ioana Andrada Surdeanu, 249. na svijetu, sa 16 je godina dosegnula četvrtfinale turnira međunarodne teniske federacije, no kada je izgubila meč od favoritkinje otac ju je toliko snažno ošamario da je vrisnula, a krv joj je potekla iz nosa. Na to je pozvana policija koja ga je uhitila, te je Lucian Surdeanu kažnjen novčanom globom i poslan nazad u Rumunjsku.

Šokirana mlada tenisačica ustala je u obranu svog oca, koji joj je istovremeno i trener. Medijima je ispričala kako je loše odigrala meč i da joj je otac na koncu došao oduzeti mobitel, kako je inače kažnjava. Ona je u ljutnji bacila telefon na njega, na što se on naljutio i dvaput je ošamario. Klonula je na koljena i sakrila lice rukama, bila je uplašena i tresla se. Otac joj je dao mokri ručnik i poslao je dežurnom liječniku. Kada se vratila, on je već bio izbačen s teniskog terena.

"Moj otac nije zvijer, nije mi slomio nos. Istina je, ošamario me, pa što? Zaslužila sam to, jer sam mu vikala ružne riječi. To je bilo neodgovorno nakon svih žrtava koje je podnio za mene. Priznajem da sam bila uplašena u trenutku kada me je udario, ali znam da mu je žao zbog toga i da me voli koliko i ja njega", prenosi njene riječi Daily Mail.

Ovaj slučaj mlade tenisačice s ocem trenerom "kratkog fitilja" nije nipošto jedinstven u svijetu tenisa.

Poznata je, primjerice, filozofija Richarda Williamsa, oca teniskih zvijezdi Serene i Venus Williams, koji je svojim kćerkama od malih nogu usađivao ideju da moraju biti grube, čvrste i snažne. Vukao ih je na teniske terene dok su imale tek četiri godine, a tek je kasnije priznao da je trebao čekati dok ne navrše barem šest godina. Također, Richard Williams jednom je rekao kako je namjerno odgajao kćerke u ozloglašenoj četvrti kalifornijskog Comptona, kako bi stekle "borački mentalitet".

Tenisačica Mirjana Lučić pobjegla je od oca

Nasilnih očeva-trenera ima više. John Tomic, otac australskog tenisača hrvatskog porijekla Bernarda Tomica izazvao je incident kada je glavom razbio nos teniskom partneru svog sin, nakon svađe na treningu u Madridu.

Otac tenisačice Jelene Dokić, Damir Dokić, izbačen je s Wimbledona 2000. kad je razbio reportersku kameru. Poznat je i po bizarnom slučaju prijetnje ubojstvom australskom veleposlaniku u Srbiji. Dokić je također osvanuo u medijima izjavom da bi se ubio kad bi njegova kći bila lezbijka.

Jelena Dokić s ocem Damirom

Otac tenisačice Mary Pierce nije mogao kontrolirati svoj gnijev u tolikoj mjeri da mu je zabranjen pristup mečevima ženske teniske asocijacije, a 1993. je Jim Pierce dobio sudsku zabranu pristupa svojoj kćeri koju je verbalno zlostavljao.

Poznat je i slučaj hrvatske tenisačice Mirjane Lučić, koja je rekla kako je s majkom, sestrama i braćom pobjegla od kuće zbog nasilnog oca Marinka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:48