GOVOR AMERIČKOG PREDSJEDNIKA U UN-u

'NAŠE VOJNE AKCIJE NISU DONIJELE DEMOKRACIJU' Obama priznao neuspjeh

U govoru na Glavnoj skupštini UN-a, Obama je predstavio nove prioritete američke vanjske politike: Iranski nuklearni program i sukob Izraela i Palestinaca
 AFP

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je u govoru pred Glavnom skupštinom UN-a predstavio novi poredak prioriteta američke vanjske politike. Obama je objavio da će se njegova administracija fokusirati na iranski projekt razvoja nuklearnog oružja i na sukob Izraela i Palestinaca.

“Iako ta pitanja nisu izvor svih problema u regiji, glavni su izvor nestabilnosti i to već predugo traje. Rješavanje tih pitanja može biti temelj za mir u širem smislu.” rekao je u 50-minutnom govoru u kojemu je dotakao niz tema. Govor američkog predsjednika jedan je od centralnih događaja svake Glavne skupštine UN-a.

Obama je pozvao UN da provodi zabranu kemijskog oružja tako što će ako bude trebalo i vojno slamati režim sirijskog predsjednika Bashara al-Asada ako on ne stavi svoj arsenal pod međunarodnu kontrolu.

Predsjednik Obama rekao je da će Amerika spremno koristiti “sve elemente svoje moći, uključujući vojnu silu” za obranu svojih glavnih interesa na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi. Najavio je da će se suprotstavljati agresiji na svoje saveznike i partnere kako bi osigurali slobodan protok bliskoistočne nafte u svijet.

“Iako Amerika stalno smanjuje svoju ovisnost o uvozu nafte, svijet još uvijek ovisi o opskrbi iz te regije i veliki prekidi dotoka mogli bi destabilizirati cijelu svjetsku ekonomiju” rekao je.

Obama je najavio nastavak borbe protiv terorističkih mreža usuradnji s drugim državama i spremnost na “izravnu akciju” ako bude nužno.

Komentirajući da Amerika izlazi iz više od deset godina “konstantnog ratovanja” u Iraku i Afganistanu, Obama je priznao da jednostrane američke akcije, posebno vojne akcije, nisu uspjele postići željeni razvoj demokratskih sustava, otvorenih tržišta i poštivanja ljudskih prava u svijetu.

Iako je govor najavio promjenu u američkoj vanjskoj politici, nije izazvao posebne reakcije okupljenih svjetskih lidera. Obama je poručio da će Amerika i dalje snažno šititti svoje interese u inozemstvu ali je rekao da su otvoreni za nove diplomatske odnose. Distancirao se od dosadašnjeg američkog način i rekao da nije sve u rušenjima režima i nametanju američke dominacije. Zatražio je da međunarodna zajednica češće jedinstveno djeluje, posebno u dijelovima svijeta gdje krize traju desetljećima.

Obama je pozvao i Iran da dokaže da je iskren kad njegov novi predsjednik Hasan Ruhani i vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei tvrde da se tamo ne razvija atomska bomba već civilna tehnologija za proizvodnju nuklearne energije.

“Da bismo uspjeli, pomirljive riječi moraju pratiti transparentni i mjerljivi postupci” rekao je Obama te dodao: “Ovo nije naprosto jedno otvoreno pitanje između Amerike i Irana. Svijet je vidio da je Iran dosad izbjegavao svoju odgovornost i u interesu mu je osigurati da ta zemlja ispuni svoje obveze u budućnosti.”

Iako je najavaljeno, iranski predsjednik Hasan Ruhani nije se u New Yorku sastao s predsjednikom Obamom, a američki državni tajnik John Kerry će razgovarati s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Javadom Zarifom jer obojica u četvrtak sudjeluju na sastanku pet stalnih članica Vijeća sigurnosti.

Obama nije pokazao preveliku spremnost da probija led s Irancima, više je izrazio svoju vjeru u diplomatski put. Iranski predsjednik Ruhani u svom je govoru rekao da je Iran spreman odmah početi pregovore o svom nuklearnom programu ako oni “imaju jasne rokove i zatraže jasne rezultate... jer će se samo tako izgraditi međusobno povjerenje i ukloniti uzajamna nesigurnost.”

Predsjednik Ruhani je rekao da je pažljivo slušao govor predsjednika Obame i da se nada sa će se Sjedinjene Države “sudržati od ispunjavanja kratkovidnih interesa ratnohuškačkih lobija”, misleći naravno na Izraelce iako ih ni u jednom trenutku nije izrijekom spomenuo, kako bi Amerika i Iran “postavili okvir za pomirenje međusobnih razlika.” Među tim razlikama naglasio je “strukturalno nasilje” nad Palestincima.

"Palestina je okupirana; temeljna prava Palstinaca tragično se krše, uskraćuje im se pravo na povratak u njihove domove, u rodna mjesta, domovinu”, rekao je predsjednik Ruhani. “Koncept apartheida teško može opisati zločine i institucionaliziranu agresiju protiv palestinskog naroda.” rekao je predsjednik Ruhani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:50