VALPURGINA NOĆ

Narodno veselje u Njemačkoj: Vještice i vragovi upali u gradsku vijećnicu

Prema starom narodnom predanju, vještice se sastaju na Brockenu, poznatom i kao Blocksberg, u noći na 1. svibnja kako bi plesale i slavile s vragom.

Valprugina noć u Njemačkoj

 Marko Volkmar/Panthermedia/Profimedia

U njemačkom planinskom lancu Harz vještice i vragovi su na slobodi, a gradovi su sablasno ukrašeni - nakon dvogodišnje stanke zbog koronavirusa, u mnogim se gradovima ponovno tradicionalno slavila Valpurgina noć.

U gradu Wernigerodeu kostimirani ljudi u subotu poslijepodne simbolično su upali u gradsku vijećnicu. Mnogo stotina gledatelja pratilo je spektakl na tržnici, koji je uvod u Valpurgino vještičje slavlje.

Na mnogim mjestima održavali su se i koncerti. U poslijepodnevnim satima tradicionalno su na programu bile povorke i kazališne predstave za djecu i obitelji. Navečer su se palili krijesovi, a na mnogim mjestima u ponoć je bio vatromet.

U istočnom Harzu među najpopularnijim su mjestima Schierke u podnožju planine Brocken, gdje se održavala predstava sa srednjovjekovnim motivima i grad Thale ispod plesnog podija vještica.

Najveća slavlja u zapadnom Harzu održala su se u Sankt Andreasbergu, Bad Grundu, Hahnenkleeu i Braunlageu.

Prema starom narodnom predanju, vještice se sastaju na Brockenu, poznatom i kao Blocksberg, u noći na 1. svibnja kako bi plesale i slavile s vragom.

Uz to, zima se tjera uz mnogo vike i dočekuje se proljeće.

Njemački književni velikan Johann Wolfgang von Goethe postavio je temelje za divlje svečanosti: nakon uspona na Brocken 1777., opisao je đavolska zbivanja u svojem najvećem djelu, dramskoj poemi "Faust".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:41