SITUACIJA VAN KONTROLE

Narko prijestolnica Europe: Bande masovno dolaze, na ulicama rat, svi žele do zaplijenjenog kokaina

Količine droge koju zapljenjuju vlasti postaju sve veće. Prema mišljenju dužnosnika, rekord će ove godine još jednom biti oboren

Antwerpen

 Henri Martin/Alamy/Alamy/Profimedia

U sklopu svojih organiziranih akcija borbe protiv narkobandi Belgija je u posljednje vrijeme zaplijenila toliko pošiljki kokaina da se sada suočava s problemom da će ih ukrasti kriminalci.

Novi problem Belgije proizlazi iz astronomskih količina kokaina koje pristižu iz Latinske Amerike. Belgijski lučki grad Antwerpen najveće je središte krijumčarenja kokaina u Europi, s rekordom od gotovo 110 tona zaplijenjenih prošle godine, u odnosu na oko 90 tona 2021. i 66 tona 2020., prema navodima carinskih vlasti.

Nizozemska je drugi veliki europski ulaz za drogu, no njezina je prednost u tome što carinici i policija stižu spaliti zaplijenjeni kokain isti dan. Zapljene u Belgiji su porasle, a vlasti su kritizirane da se ne uspijevaju uhvatiti u koštac s porastom kriminala.

Kristian Vanderwaeren, šef Carine u pri belgijskome Ministarstvu financija, pozvao je da se zaplijenjena droga spali što prije moguće, po mogućnosti isti dan. "Nizozemska presreće drogu i ima dovoljno mogućnosti da je odmah spali, a mi trenutačno nemamo tu opciju", rekao je u ponedjeljak za belgijski nacionalni radio.

Ine Van Wymersch, belgijska povjerenica za droge, predstavila je u srijedu plan za borbu protiv belgijskog kriminala povezanog s drogom u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Van Wymersch je u veljači imenovana prvom povjerenicom za borbu protiv droge u Belgiji zbog ozbiljnosti problema.

Posljednjih mjeseci incidenti povezani s krađom droge u Belgiji su eskalirali. Prošli su petak u blizini kontejnera u antwerpenskoj luci dvojici lučkih radnika prijetili nožem. Tri osobe vezale su radnike dok su pokušavale doći do kontejnera. Belgijska Carina poslije je potvrdila da je u kontejneru bio kokain, skriven između životinjskih koža. Incident je uslijedio tri tjedna nakon što je sedam naoružanih Nizozemaca zaustavljeno u krađi kokaina u Antwerpenu. U siječnju je 11-godišnja djevojčica, čija je obitelj bila povezana s narkobiznisom, poginula u pucnjavi u okrugu Antwerpena.

"Droga je još veći problem od terorizma", rekao je u intervjuu za Financial Times u kolovozu belgijski ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne, pozivajući na međunarodnu kooperaciju Europske unije kako bi se razbili lanci narkokriminala. Van Quickenborne bio je pod policijskom zaštitom nakon što su kriminalne skupine prošlog rujna pokušale oteti njega i njegovu obitelj.

Narkobande koje pokušavaju brutalnim napadima doći do zaplijenjenog kokaina stavile su belgijske vlasti u stanje pripravnosti. Neki od belgijskih dužnosnika požalili su se na nedostatak osoblja u Carinskoj upravi. Za carinike postoje sigurnosni problemi od zapljene do prijevoza droge u spalionicu u čemu im pomaže policija. Sindikati se pritom žale da vladine mjere, poput skeniranja kontejnera, neće dovesti do poboljšanja sigurnosti carinika.

U međuvremenu količine droge koju zapljenjuju belgijske vlasti postaju sve veće. Prema mišljenju dužnosnika, rekord će ove godine još jednom biti oboren. Vanderwaeren je u intervjuu za belgijski radio otkrio da je ove godine u jednom mjesecu zaplijenjeno 40 metričkih tona. Prošli je petak belgijska Carina objavila da je zaplijenila 7,5 metričkih tona kokaina u jednoj pošiljci skrivenoj ispod kutija banana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:37