‘DVA SU CILJA‘

Napokon se oglasio i Kremlj: ‘Pogledajte što se događalo zadnjih 48 sati i jasno će vam biti tko je krivac‘

Službeno izjavljujemo da je ovdje definitivno riječ o namjernoj sabotaži s ukrajinske strane, ističe Peskov
 Natalia Kolesnikova/Afp

Za razaranje brane Nova Kahovka na rijeci Dnjepar koja se nalazi u dijelu Ukrajine pod ruskom okupacijom Kremlj je optužio Ukrajinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako su Ukrajinci to učinili kako bi odvratili pozornost od navodno "posrnule" protuofenzive protiv ruskih snaga, izvještava Reuters.

"Možemo nedvosmisleno reći da je riječ o namjernoj sabotaži ukrajinske strane", kazao je Peskov novinarima. Također je rekao da je predsjednik Vladimir Putin obaviješten o situaciji.

Rekao je da je cilj uništenja brane da se Krimu koji je pod kontrolom Rusije uskrati slatka voda koju dobiva iz akumulacije kroz sjevernokrimski kanal i da se odvrati pozornost od protuofenzive.

"Očigledno je ova sabotaža povezana s činjenicom da, nakon što su prije dva dana započele velike ofenzivne akcije, ukrajinske oružane snage sada ne postižu svoje ciljeve - te ofenzivne akcije posustaju."

Upitan o ukrajinskim optužbama da je Rusija uništila branu, Peskov je rekao: "Možemo to snažno odbaciti. Službeno izjavljujemo da je ovdje definitivno riječ o namjernoj sabotaži s ukrajinske strane."

Peskov je rekao da bi sabotaža "potencijalno mogla imati vrlo ozbiljne posljedice za nekoliko desetaka tisuća stanovnika regije".

Sličnim tonom pričao je i Vladimir Leoncijev, ruski gradonačelnik Nove Kahovke.

- Ovaj zločin ne smijemo zaboraviti. Ovo je terroristički čin s jednom jedinom metom - civili. Ukrajinci su to učinili - rekao je Leoncijev.

Inače, grad Nova Kahovka potpuno je potopljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:05