BRODOLOM ŽIVOTA

NAPISALI GOLEMI 'SOS' ZNAK U PIJESKU Zaglavili na otočiću pa smislili originalan način kako da ih uoče

 CQ Rescue

Petero Australaca u ponedjeljak je zaglavilo na malenom kamenitom otočiću uz obalu Queenlanda u Australiji gdje su proveli devet sati prije nego li su ih spasioci izbavili helikopterom.

Grupa od tri muškarca i dvije žene napisala je veliki "SOS" natpis na obližnjem pješčanom sprudu nakon što im je puknulo uže sidra, zbog čega je snažna morska struja odnijela čamac.

Jedna od preživjeli, Lyn Forbes-Smith, ispričala je dramatičan razvoj događaja za The Courier-Mail.

- Bojali smo se da će morati provesti noći na otoku, ali ipak smo nekako znali da će prijatelji oglasiti alarm kad shvate da nismo stigli na određenao mjesto na vrijeme. Srećom, imali smo obuću pa smo se mogli kretati po oštrim stijenama na otočiću, ali nismo imali hrane, vode, krema za sunčanje, šešira...nismo imali gotovo ništa - ispričala je Forbes-Smith.

Pomorsku policiju Queenslanda alarmirao je pronalazak napuštenog čamca dugog šest metara kako pluta morem između otoka Brampton i Cockermouth. Istog trenutka su kontaktirali službu za spašavanje koja je krenula u potragu helikopterom.

Tri sata kasnije, spasioci su ugledali golemi natpis koji signalizira poziv u pomoć, a sekundu kasnije pilot je spazio petero brodolomaca na kamenitoj stijeni.

Sve je krenulo bezbrižnim izletom na ronjenje, a završilo borbom za goli život nakon što se sidro oslobodilo, a struja odnijela čamac prije nego li ga je grupa uspjela uhvatiti. Nedugo zatim su shvatili da će pješčani sprud dolaskom plime završiti pod vodom, ali kameniti otočić vjerojatno neće. U brodu su im ostale sve stvari, uključujući mobitele i kreme za sunčanje.

Osim manjih opeklina od sunca, petero Australca preživjelo je ovu havariju bez ozlijeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:35