NOVA AFERA

Napeto na državnoj granici: Kosovski specijalci pokrenuli operaciju skidanja srpskih tablica s auta

Predsjednik Srpske liste, Goran Rakić, zatražio je pomoć Aleksandra Vučića
Specijalna jedinica kosovske policije ROSU
 Armend Nimani/AFP

Na granici između Srbije i Kosova ponovno napetosti. U ranim jutarnjim satima na granične prijelaze Jarinje i Brnjak pokraj Leposavića došle su kosovske specijalne policijske snage ROSU, u kojima je i određeni broj kosovskih Srba, kako bi provele uredbu kosovske vlade.

To je izazvalo reakciju tamošnjih Srba koji su se okupili na graničnim prijelazima i blokirali cestu prema unutrašnjosti, a predsjednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Europska unija odmah reagiraju i prekinu akciju kosovske policije. O čemu je riječ i što je zapravo izazvalo nove napetosti između dvije zemlje?

Kosovska vlada donijela je odluku da se s automobila koji imaju srbijanske tablice, a oznake kosovskih gradova, one uklone, a vlasnicima vozila dan je određeni rok da automobile registriraju s važećim kosovskim tablicama. Naime, u Srbiji i dalje "proizvode" automobilske tablice s oznakama kosovskih gradova, na koje se stavlja i grb Srbije. Vlada Albina Kurtija zatražila je da se tome stane na kraj te je počela s uklanjanjem takvih tablica s vozila.

Privremena proba

Osim toga, ostali automobili registrirani u Srbiji moraju na granici skidati svoje tablice i stavljati kosovske, odnosno prištinske privremene probne tablice, i usto kupiti dodatno osiguranje, inače neće moći voziti kosovskim cestama. Kako je objasnio kosovski premijer Albin Kurti, to je "recipročna odluka" kosovskih vlasti na dugotrajnu srbijansku mjeru prema "kosovskim automobilima".

Naime, pri ulasku u Srbiju, na graničnim prijelazima, kosovske oznake se skidaju s automobila i stavljaju probne srbijanske tablice za kretanje Srbijom. Za njih vozači moraju platiti pet eura. Kosovski premijer Albin Kurti u obraćanju parlamentu u povodu "afere tablice" rekao je da zamjena registarskih tablica za vozila koja ulaze iz Srbije "nije kosovski izbor, nego nametanje druge strane", misleći pri tome na Srbiju.

- Dok naši građani budu plaćali za registarske tablice pri ulasku u Srbiju, nastavit ćemo s protumjerom kad oni ulaze na Kosovo - rekao je Kurti. Objasnio je da je 15. rujna ove godine istekao zadnji rok da se svi automobili registriraju s oznakama "KS". Igor Simić, srpski političar s Kosova, kaže da je 300 "srpskih automobila" blokiralo prijelaz Jarinje, a oko 100 "srpskih vozila" na Brnjaku je i blokira promet tako da su praktički zatvorena oba granična prijelaza.

- Kao premijer, jamčim da postupci na sjeveru Kosova nisu usmjereni protiv građana srpske nacionalnosti ili s ciljem stvaranja napetosti. Jamčim da su postupci koji su poduzeti danas implementacija sporazuma o slobodi kretanja i ne ograničavaju slobodno kretanje srpskih građana - rekao je Kurti.

Specijalni izaslanik

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je hitno sazivanje Vijeća na nacionalnu sigurnost za utorak zbog, kako je rekao, "provokacija iz Prištine". Sve ovo događa se uoči najavljene nove runde dijaloga između Srbije i Kosova u Bruxellesu.

Upravo zbog dogovora o novom sastanku, ovih je dana u Beograd i Prištinu stigao specijalni izaslanik Europske unije zadužen za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. On je stigao kako bi s Kutijem i Vučićem dogovorio novi susret u Bruxellesu, ali neki smatraju da bi najnovija napetost mogla biti iskorištena s jedne i druge strane, da se sastanak odgodi ili da se dijalog svede na "tablice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:04