NAPAD U NJEMAČKOJ

NAPADAČ JE NIJEMAC, NEMA VEZE S ISLAMISTIMA, NIJE RADIKAL... Nema dvojbe da je ono što se dogodilo u Njemačkoj klasičan oblik terorizma, evo i zašto!

 
 REUTERS

U njemačkom gradu Münsteru u subotu poslijepodne u 15.27 vozač se kombijem zaletio u skupinu ljudi, među prvima je objavio Süddeutsche Zeitung. Policija je do zaključenja ovog izdanja potvrdila da je poginulo troje ljudi, a da ih je najmanje 20 ozlijeđeno, od toga šest teže.

Njemački su mediji vrlo brzo nakon napada objavili kako policija smatra da je riječ o napadu, a ne o nesreći. I odmah je izvijestila sve građane da se drže podalje od spomenika Kiepenkerl u starom dijelu grada jer su se ondje okupile sve službe za pružanje pomoći ozlijeđenima i ljudima koji su bili svjedoci napada i preživjeli psihički šok.

Trgovački centar

Napad se dogodio u gradskom centru gdje su brojne trgovačke ulice, lokali sa stolovima na ulicama i trgovima te gdje redovito boravi velik broj stanovnika i turista. Vozač kombija se nakon napada ubio vatrenim oružjem, a policija je pretražila vozilo i nije u njemu pronašla tragove eksploziva.

Erich Rettinghaus, čelnik policijskog sindikata u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna Vestfalija, u kojoj se nalazi Münster, rekao je za Rheinische Post: “Prije svega želim izraziti sućut svim žrtvama napada. Na žalost, ovaj put nismo uspjeli spriječiti napad, za razliku od velikog broja slučajeva dosad. Sada je ključno rasvijetliti sve detalje ovog zločina i pronaći moguće sudionike napada”. Njemačka je policija, po svom običaju, bila vrlo rezervirana u davanju podataka o napadaču. To je politički osjetljiva tema jer u Njemačkoj i dalje vlada izuzetno nezadovoljstvo politikom kancelarke Angele Merkel koja je u jeku izbjegličke krize otvorila vrata migrantima iz pretežno muslimanskih zemalja. Na valu tog nezadovoljstva je, konačno, krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku ušla u parlament na izborima u rujnu prošle godine. Taj je stav bio vidljiv i u prvim reakcijama na društvenim mrežama gdje su uslijedili snažni napadi na Merkel. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je objavio kako je iz sigurnosnih izvora doznao da nije riječ o muslimanu, nego da je riječ o osobi imena Jens R., koji ima 48 godina, rođen je u Sauerlandu, a dugo je živio u Münsteru, samo dva kilometra od mjesta na kojem je počinio zločin.

REUTERS

Ipak terorizam

Njemačka agencija dpa objavila je kako je u vrijeme napada bio planiran prosvjed Kurda. Policija je samo priopćila da istraga traje. Međutim, FAZ i drugi njemački mediji objavili su kako je Jens R. bio mentalno nestabilna osoba te da je bio na liječenju. Herbert Reul, član Kršćansko-demokratske unije kancelarke Merkel, ministar unutarnjih poslova savezne države Sjeverna Rajna Vestfalija, jučer navečer potvrdio je da u napadu nema islamističkih motiva te da je počinitelj Nijemac. Njegov je motiv za zločin do zaključenja ovog izdanja ostao nepoznat, ali nema dvojbe da je riječ o klasičnom obliku terorizma.

REUTERS

Napadač je primijenio nasilje prema nedužnim osobama s nedvojbenim ciljem širenja straha uz promišljen izbor žrtava. U cijeloj priči nedostaje samo pitanje motiva Jensa R. Ministar Reul izjavio je kako želi izbjeći glasine i neprovjerene informacije te će se vlasti oglasiti kada budu imale potvrđene dokaze. Napadač je svakako bio inspiriran najčešće korištenim sredstvom za terorističke napade u protekle dvije godine - vozilom.

U Nici je u srpnju 2016. godine to bio dostavni kamion, u Berlinu na božićnom sajmu iste godine tegljač, a prije godinu dana u Londonu osobni automobili. Tomu treba dodati da je napad izveden na obljetnicu napada kamionom na civile u Stockholmu kad je ubijeno pet ljudi. Terorizam, što Europa na žalost dobro zna, nije ekskluzivno pravo nijedne religije ili političke opcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:03