ISPALILI I POBJEGLI

NAPAD U CENTRU SKOPLJA Na zgradu makedonske vlade pucali su iz hrvatskog oružja RBG-6?

Na crnom tržištu najdostupnije su dvije vrste raketnih bacača, hrvatski 'RBG-6' i makedonska M80 'zolja'

SKOPLJE - Na zgradu makedonske Vlade je, najvjerojatnije, pucano iz ručnog bacača granata 'RBG-6' hrvatske proizvodnje, piše skopski 'Dnevnik'. Riječ je o moderniziranoj verziji južnoafričkog bacača koji je korišten u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u napadu na zgradu makedonske Vlade 2007. godine.

Makedonski MUP potvrdio je da je završen dio balističkog vještačenja projektila, te da je preostali materijal uzet za vještačenje, ali detalji istrage nisu objavljeni. Prema riječima stručnjaka za oružje, na fotografijama oštećenja zgrade makedonske vlade, može se pretpostaviti da je riječ o bacaču kalibra 40 milimetara.

Na crnom tržištu u Makedoniji najdostupnije su dvije vrste ručnih raketnih bacača, hrvatski 'RBG-6' i poznata M80 'zolja' koja se proizvodi i u Makedoniji. Pretpostavlja se da su napadači bili u vozilu i da su ispalili dvije granate sa lokacije u blizini tvrđave Kale.

'Zolja' je za jednokratnu upotrebu, zbog čega je manja vjerojatnost da su dva napadača istovremeno koristila dvije 'zolje', piše 'Dnevnik'.

Podsjećamo, na zgradu Vlade Makedonije u utorak navečer ispaljena su dva projektila, od kojih je jedan završio na istočnoj strani zgrade, a drugi na krovu Vlade. U napadu nije bilo ozlijeđenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:36