NAHRANIO I TAOCE

Naoružani muškarac jučer upao u banku, a danas je nacionalni heroj: ‘Hoću svoj novac!‘

Ovo je već drugi puta da je neki Libanonac na silu pokušao doći do svog novca

Basam al-Šeik Husein (sredina)

 Anwar Amro/AFP

Naoružani je muškarac u četvrtak oko podneva ušao u poslovnicu Federalne banke Libanona u središtu Bejruta te zahtijevao da mu se dopusti da podigne dio svoje zamrznute ušteđevine kako bi mogao platiti liječenje svoga oca, piše The Guardian.

Libanon zbog ekonomske krize gotovo svim svoji građanima, pa tako i 42-godišnjem Basamu al-Šeiku Huseinu, već više od dvije godine ne dopušta da slobodno raspolažu novcem koji imaju. Dopušta im da svakog mjeseca uzmu tek nešto sredstava koja nisu dovoljna za pokrivanje troškova osnovnih potreba.

Vijest o upadu Huseina u banku brzo se proširila zemljom u kojoj gotovo 80 posto građana zbog spomenutih neformalnih ograničenja živi u siromaštvu. Stotine tisuća Libanonaca suosjećalo je s njim jer se i oni zbog ekonomskog kolapsa koji je doživjela njihova država nalaze u sličnoj poziciji.

image
Anwar Amro/AFP
image
Anwar Amro/AFP
image
Anwar Amro/AFP

Vojnicima i policajcima koji su sudjelovali u intervenciji u banci plaće su od početka 2020. godine do danas smanjene više od 20 puta te mnogi sada zarađuju otprilike 70 američkih dolara na mjesec (510 kuna; 68 eura). Brojni su slučajni prolaznici podržali Huseina, koji je zbog svog poteza postao svojevrsni junak dobrog dijela Libanonaca.

"On nije pravi pljačkaš", rekao je Gasan Moula. "On samo traži da mu se da njegovo. Naši su dragi vođe svoje milijune uz pomoć središnje banke poslali u švicarske banke, a mi se patimo. Cijeli Libanon želi napraviti ovo što je on napravio."

Banka je predvečer odlučila da će Huseinu omogućiti da podigne 30 tisuća od 210 tisuća dolara koje drži u banci. Ranije u danu su mu ponudili da uzme svega 10 tisuća, no on je to odbio. Kako se primicala noć, Husein je lokalnom restoranu omogućio da nahrani taoce koje je uzeo. Ubrzo zatim se predao policiji.

"Nitko neće reći da je napravio nešto krivo", rekao je Ahmad Yatoum, još jedan slučajni prolaznik. "Očajni ljudi rade očajne stvari. Mi smo poput njega. S njim su suosjećali čak i vojnici i policajci."

image

Djelatnica Federalne banke Libanona napušta banku

Anwar Amro/AFP
image

Djelatnica Federalne banke Libanona napušta banku

Anwar Amro/AFP

Ovo je već drugi puta da je neki Libanonac na silu pokušao doći do svoje ušteđevine. Jedan je ljutiti muškarac u siječnju upao u jednu banku te prisutne u njoj zalio benzinom pa zatražio svoj novac. Banka je i njemu omogućila da pristupi svojim sredstvima.

Unatoč tome što se velika većina Libanonaca pati, takvi su činovi prkosa ipak rijetka pojava.

Libanonci danas u velikoj mjeri žive od novca koji ima šalje rodbina iz inozemstva. Politička situacija u zemlji trenutno je suviše nestabilna da bi se u nju slala bilo kakva financijska pomoć.

image

Basam al-Šeik Husein u policijskom vozilu

Anwar Amro/AFP

Mnogim se građanima omogućava da mjesečno podignu tek 200 dolara. Uz to, daje im se hibridna verzija lokalne valute poznate pod imenom "lolar", no njezin je tečaj prilično nepovoljan. Libanonci strahuju da će njihovi dolari koji se nalaze u bankama u konačnici postati bezvrijedni.

Većina dobara u zemlji prodaje se za dolare, što znači da je dostupnost te valute ključna za opstanak zemlje. "Uništila nas je hiperinflacija", rekao je pekar George Haddad. "Većina si ne može priuštiti ni osnovne stvari kao što je kruh."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:04