SMAKNULA GA MAFIJA?

Nakon više od pet desetljeća na pomolu rješenje ubojstva Jimmyja Hoffe: ‘Otac mi je sve priznao na samrti‘

Hoffa je nestao 1957., a do danas nije pronađeno njegovo tijelo, no istražitelji vjeruju da imaju novi trag

Jimmy Hoffa

 Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia

Pedeset godina nakon njegovog nestanka FBI je nanovo otvorio slučaj jednog od najvažnijih američkih sindikalaca Jimmya Hoffe. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, no savezna država New Jersey obnovila je predmet nakon što je jedan muškarac, radnik iz Jersey Citya, ispričao na samrti kako mu je otac rekao da je osobno zakopao Hoffovo tijelo.

Njegov nestanak, kako piše BBC, godinama je povezivan s američkom mafijom. Pozivajući se na New York Times, javljaju kako je radnik Frank Cappola, koji je umro još u ožujku prošle godine, prijatelju ispričao da mu je otac priznao kako mu je naređeno od mafijaške grupe da zakopa Hoffino tijelo.

Agenti su promptno ishodili nalog za pretres imanja no zasad nije poznato što su našli. Kazali su da se dobiveni podaci još analiziraju.

Hoffa je rođen 1913. u Indiani, a do 1957. postoa je jedan od najmoćnijih sindikalnih čelnika u zemlji. No, često mu se spočitavalo da je povezan sa pripadnicima mafije. Robert Kennedy, glavni tužitelj u predsjedničkom mandatu Johna F. Kennedya, pokušao ga je strpati iza rešetaka zbog više nezakonitosti te je čak i formirao zasebnu jedinicu koja je kolokvijalno nazvana "Dohvatite Hoffu".

Njegovi su se napori konačno isplatili kada je Hoffa 1967. osuđen na zatvorsku kaznu zbog utjecaja na porotu, no već 1971. oslobođen je odlukom predsjednika Richarda Nixona. Do ljeta 1975. Hoffa je već izgubio velik dio svog sindikalnog utjecaja, a krenula je i zavada sa mafijaškim šefom Anthonyem Provenzanom znanim i pod nadimkom "Tony Pro". Svaki trag gubi mu se 30. srpnja 1975. dok je putovao u Michigan kako bi se sastao s mafijaškim bossom.

Sve od tada njegova priča misterij je za istražitelje koji su proteklih desetljeća u više navrata bezuspješno tragali za njegovim tijelom, prekopavši razne farme, pa čak i područja ispod bazena nekih od osumnjičenih. Ništa nije dalo rezultata. U New Jerseyu nastala je čak i urbana legenda kako su Hoffini ostaci zakopani u temeljima nogometnog stadiona New York Giantsa, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:27