RIJEŠEN MISTERIJ

Nakon više od 60 godina otkriveno tko je ‘dječak iz kutije‘: ‘Nitko ne bi trebao čekati ovako dugo...‘

U veljači 1957. ostaci dječaka starog između četiri i šest godina pronađeni su zamotani u deku i u kartonskoj kutiji u Philadelphiji

Joseph Augustus Zarelli

 Philadelphia Police

Policija je utvrdila identitet dječaka koji je prije više od 60 godina pronađen mrtav u kutiji u američkoj državi Philadelphia, piše BBC.

Dijete koje je desetljećima bilo poznato kao ‘dječak u kutiji‘ zapravo je Joseph Augustus Zarelli, a njegov je identitet utvrđen pomoću DNA tehnologije i predanog policijskog rada.

Misterija oko identiteta dječaka dugo je progonila ovu zajednicu, kazala je policijska načelnica Danielle Outlaw.

Na konferenciji za novinare policija je rekla kako neće objaviti imena dječakovih roditelja, niti uzrok njegove smrti.

No, utvrđivanje identiteta preminulog dječaka nije ovaj slučaj učinilo zaključenim, kazala je policija i pozvala javnost da se javi ako zna neke detalje o dječakovom životu.

Policajci su i prije pokušavali DNA tehnologijom identificirati dječaka, no uzeti uzorak nije bio dovoljan pa postupak nije uspio. Forenzički specijalist kasnije je pomoću istih uzoraka uspio identificirati dječakove roditelje.

Vlasti su pregledale podatke o rođenjima i posvojenjima kako bi dječaka povezali s njegovim rođacima. Rođen je 13. siječnja 1953., izvijestila je policija.

U veljači 1957. ostaci dječaka starog između četiri i šest godina pronađeni su zamotani u deku i u kartonskoj kutiji na području Fox Chasea u Philadelphiji.

Dječak je bio gol, a na njegovom su tijelu bile uočljive mnoge masnice. Težio je samo 13 kila i imao po sebi mnogo malih ožiljaka, izvijestio je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. Policija je kazala kako je dječaka netko nasmrt istukao.

Nakon strašnog otkrića, čitav je grad bio oblijepljen plakatima sa slikom nesretnog dječaka.

Lokalna policija, patolozi i DNA analitičari su desetljećima pokušavali razriješiti slučaj te su slijedili stotine tragova.

Slučaj je zaintrigirao i brojne istražitelje amatere, uključujući grupu zvanu Vidocq Society kojoj se policija zahvalila na pomoći tijekom press konferencije u srijedu.

Detektivi su analizirali mnogo opcija, uključujući i onu da je dječak bio otet iz trgovine na Long Islandu u New Yorku, te onu da se zapravo radilo o izbjeglici iz Mađarske.

Dječakovi ostaci pokopani su na lokalnom groblju s nadgrobnim spomenikom na kojem je pisalo: ‘Nepoznato dijete Amerike‘.

‘Nitko ne bi trebao čekati ovako dugo da se ispriča priča o njegovom životu‘, kazala je policijska načelnica Outlaw.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:17