KRAJ PANDEMIJE

Nakon što je u veljači ukinula sve mjere, Danska obustavila i program cijepljenja

Oko 81 posto od 5,8 milijuna stanovnika Danske cijepljeno je s dvije doze cjepiva, a još 62 posto primilo je dodatnu dozu

Cijepljenje u Danskoj

 Claus Bech/AFP

Danska je postala prva zemlja koja je obustavila svoj program cijepljenja protiv covida-19 jer su njezini zdravstveni dužnosnici rekli da je virus stavljen pod kontrolu, piše Telegraph.

Danska uprava za zdravlje naglasila je visoku razinu cijepljenja, pad broja novih infekcija i stabilizaciju stopa hospitalizacije kao čimbenike koji su doveli do odluke da se zaustavi imunizacija na nacionalnoj razini.

Danska vlada postala je prva zemlja Europske unije koja je 1. veljače ukinula sva ograničenja povezana s pandemijom i objavila da se virus više ne smatra kritičnom prijetnjom.

Oko 81 posto od 5,8 milijuna stanovnika Danske u potpunosti je cijepljeno s dvije doze cjepiva, a još 62 posto primilo je dodatnu injekciju.

Vlada više neće objavljivati ​​pozive za cijepljenje nakon 15. svibnja, ali zdravstveni dužnosnici očekuju da se će program cijepljenja nastaviti nakon ljeta.

Epidemiologinja Bolette Soborg je rekla: 'Program cijepljenja planiramo ponovno pokrenuti na jesen. Tome će prethoditi temeljita stručna procjena tko i kada će se cijepiti i kojim cjepivima.'

Tyra Grove Krause, direktorica Odjela za infekcije u danskoj agenciji za zarazne bolesti SSI, ranije je kazala da stroga ograničenja više nisu učinkovita.

Danska je ukinula svoja društvena ograničenja u rujnu 2021. prije nego što ju je dva mjeseca kasnije zahvatio val omikrona, zbog čega su muzeji, kina, kazališta i koncertna mjesta ponovno bila zatvorena uoči Božića.

Vlada je kao rezultat toga intenzivirala svoju kampanju cijepljenja, ali je početkom veljače odlučila ponovno ukinuti ograničenja.

Stručnjaci su podržali vladinu odluku, rekavši da je dobrobit Danaca sada važnija jer opasnosti od preplavljenih bollnica više nema.

'S omikronom je nemoguće zaustaviti širenje infekcije', rekla je Grove Krause.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:18