DEESKALIRANJE SPORA

Nakon ruskog režanja, EU traži ‘gašenje fitilja‘ u vezi Kalinjingrada? ‘Ne, ne povlačimo se‘

Nove smjernice dozvoljavaju prijevoz metala ili građevinskog materijala preko Litve ako su za tržište Rusije, čiji je Kalinjingrad dio

Vojne snage i Vladimir Putin/Ilustracija

 Profimedia/

Europska unija pokušat će "deeskalirati" spor s Rusijom u vezi Kalinjingrada, tvrde visoki diplomatski izvori u Bruxellesu. Od Europske komisije, kako prenosi The Times, bit će zatraženo da "ublaži" situaciju nakon što je Litva blokirala tranzit robe u rusku eksklavu pod sankcijama EU-a nakon sugestije iz Bruxellesa.

Rusija je zaprijetila "ozbiljno negativnim" posljedicama sankcija usmjerenih na prijevoz građevinskog materijala i nekih drugih resursa koje je Moskva opisala kao "neprijateljsku akciju" Litve i "blokadu" Kalinjingrada.

EU je do sada ostajala pri svome u vezi tog pitanja. No, kako kažu visoki diplomatski izvori, Italija i neke druge europske vlade zatražile su od predsjednice EK-a Ursule von der Leyen da 'ugasi fitilj'. "Ne radi se o povlačenju, već o izbjegavanju eskalacije. EU ne pokušava blokirati Kalinjingrad", rekao je izvor, kako prenosi Times.

Isporuke metala, ugljena, građevinskog materijala i proizvoda visoke tehnologije preko teritorija Litve u rusku pomorsku luku zaustavljene su zbog sankcija EU-a uvedenim Kremlju zbog invazije na Ukrajinu, a koje zabranjuju uvoz takvih materijala.

Značajne izmjene smjernica

"U bliskom smo kontaktu s litvanskim vlastima i pružit ćemo dodatne smjernice kako budemo išli dalje", rekao je dužnosnik Komisije, naglašavajući da će carinske provjere vlakova koji prelaze Litvu za Kalinjingrad biti "usredotočene, proporcionalne i učinkovite".

U novim smjernicama podrazumijeva se zadržavanje mjere provjere vlakova ili kamiona koji prevoze robe u cilju provedbe sankcija, ali sada - u značajnoj izmjeni - one dozvoljavaju kretanje metala ili građevinskog materijala ako je ta roba za unutarnje tržište Rusije, čiji je Kalinjingrad dio.

Litvanska premijerka Ingrida Simonyte optužila je Moskvu za propagandne laži zbog tvrdnji o željezničkoj blokadi Kalinjingrada. "Litva se pridržava sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog agresije i rata protiv Ukrajine", rekla je.

Neke europske prijestolnice dovele su u pitanje opseg provjera ruskih pošiljki kroz Litvu i energičnost provedbe tih mjera u svjetlu nelagode u vezi obnove trgovine između dvaju dijelova Rusije, što je, pak, zajamčeno međunarodnim sporazumima.

Jedan diplomat je rekao da je Litva - koja je u skupini 'sankcionih jastrebova', zajedno s ​​Poljskom i drugim baltičkim državama - "pojačala" provjere, kako bi izvršila pritisak na Moskvu i natjerala NATO da se usredotoči na obranu svog istočnog krila uoči summita saveza idućeg tjedna.

'Kad imate vojne snage koje vode moroni...'

Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova, izrazila je podršku odluci Litve da zabrani tranzit ruske robe i pozvala EU da zadrži liniju djelovanja. "Velika Britanija u potpunosti podržava Litvu (u odluci) da zaustavi robu pod sankcijama koja iz Rusije putuje kroz njihovu zemlju", rekla je Truss. "Moramo ostati jaki dok se suočavamo s ruskom agresijom i suprotstaviti se ovim neopravdanim prijetnjama", poručila je.

Kalinjingrad je ruski teritorij s oko milijun stanovnika smješten na Baltičkom moru stisnut između Litve i Poljske. Grad je sjedište ruske Baltičke flote, a prevlaka Suwalki - koridor od 100 kilometara koji povezuje Kalinjingrad i Bjelorusiju, najbližeg saveznika Rusije - smatra se potencijalnom žarišnom točkom novih sukoba između Zapada i Rusije.

"Potrebna nam je znatno veća prisutnost u regiji", izjavila je Simonyte, koja će na summitu idućeg tjedna izvršavati jak pritisak na čelnike NATO-a, u cilju veće stalne prisutnosti savezničkih trupa na tom području.

Arvydas Anusauskas, litavski ministar obrane, upozorio je, pak, da bi ruska vojska mogla "pribjeći provokacijama, koje mi nećemo moći predvidjeti". "Kada imate vojne snage koje vode moroni, oprostite na mome 'francuskom', naravno da možete očekivati sve. Ali mi smo realni, imamo saveznike", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:05