KONAČNA ODLUKA SUDA

'NAKON PRESUDE HRVATSKIM GENERALIMA OVO JE BILO OČEKIVANO' Oslobođenje Perišića udarna vijest u Srbiji

'Sudsko je vijeće utvrdilo da je Perišić poštovao ratne običaje i međunarodne konvencije'
 AFP PHOTO / POOL / KOEN VAN WEEL

BEOGRAD - Vijest o oslobađanju generala Momčila Perišića u Den Haagu u četvrtak poslije podne udarna je u većini beogradskih elektroničkih medija i na internetskim izdanjima srbijanskog tiska, a Perišićev se dolazak iz Nizozenske najavljuje za petak.

Službenih reagiranja najviših srbijanskih državnih dužnosnika na presudu još nema, a među prvim izjavama mediji su objavili ocjenu nekadašnje ravnateljice Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataše Kandić koja je izjavila kako je oslobađajuća presuda Perišiću nakon oslobađanja hrvatskih generala Gortovine i Markača očekivana.

HAAG OSLOBODIO PERIŠIĆA! Zapovjednik Vojske Jugoslavije bio je osuđen na 27 godina za Srebrenicu i raketiranje Zagreba

"Nakon presude hrvatskim generalima bio je očekivano i da presuda generalu Perišiću bude u istome tonu. Za mene i mnoge iz struke ovo nije iznenađenje, nego ono što se očekivalo”, rekla je Kandić agenciji Beta.

Istodobno, sadašnja ravnateljica FHP Sandra Orlović ocijenila je u izjavi agencij FoNet da oslobađajuća presuda Perišiću "nije dobra vijest za suočavanje s prošlošču na prostoru bivše Jugoslavije, posebice u Srbiji".

"Iako se odluka tribunala odnosi na individualnu kaznenu odgovornost, javnost i institucije će obratiti pažnju samo na taj dio odluke", rekla je Orlović i pozvala medije i javnost da ne zaborave tvrdnju žalbenog vijeća kojom je potvrđen nalaz o kontinuiranoj potpori koju je SR Jugoslavija pružala srpskim snagama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Prema njezinim riječima, taj nalaz Haaškog suda važan je u sagledavanju uloge Srbije u ratovima u BiH i Hrvatskoj.

Predsjednik srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić ocijenio je odluku žalbenog vijeća ICTY vjerodostojnom.

"Imajući u vidu sve te činjenice, kao i činjenicu da ovde nije bilo disonantnih tonova među sucima i članovima žalbenog vijeća, sve to govori o vjerodostojnosti ove odluke”, istakao je Ljajić, koji je i potpredsednik srbijanske vlade.

"Ovo je prije svega dobra odluka za Perišića i njegovu obitelj, imajući u vidu težinu optužbi i prvostupanjsku presudu", rekao je Ljajić i podsjetio da je Perišić odbio ponuđenu nagodbu s tužiteljstvom ICTY.

Zamjenik srbijanskog državnog odvjetnika za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je agenciji FoNet da je žabeno vijeće pravilno procjenilo činjenice i donijelo "odgovarajuću odluku".

"Sudsko je vijeće utvrdilo da je Perišić poštovao ratne običaje i međunarodne konvencije, te zato nije odgovoran za zločine koji su mu se stavljali na teret”, rekao je Vekarić. Prema njegovoj ocjeni, vrlo je važno da je postavljena distanca između jugoslavenske vojske i zločina što su se događali.

"Ova je presuda važna i zbog procesa što se trenutačno vode pred Međunarodnim sudom pravde", napomenuo je Vekarić.

Perišićev odvjetnik Novak Lukić izjavio je srbijanskim novinarima u Den Haagu da oslobađajuća presuda Perišiću "razbija predrasude" o kaznenojj odgovornosti vodstva SR Jugoslavije za zločine u Hrvatskoj i BiH.

"Nadam se da će ova presuda pokazati da su priče o umiješanosti vojske Jugoslavije u ratne sukobe bile samo predrasude, koje su forsirali ljudi koji nisu željeli čuti činjenice i dokaze”, izjavio je Lukić, a iz Haaga prenosi agencija Beta.

Dačić: Napokon jedan dobra vijest iz Den Haaga

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da je oslobađajuća presuda generalu Momčilu Perišića na Haaškom sudu od velikog značaja za Srbiju i srpski narod i najavio mogućnost da Perišić u petak iz Den Haaga doputuje vladinim zrakoplovom. Prema Dačićevim riječima, presuda ICTY od velikog je značaja za Srbiju i srpski narod jer niječe optužbe o agresiji jugoslavenske vojske na BiH i Hrvatsku.

"To je konačno jedna dobra vijest iz Haga", istaknuo je Dačić. Najavio je da će se Perišić, ukoliko "ne bude pravno-tehničkih problema", u petak zrakoplovom srbijanske vlade vratiti u Beograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 16:50