BEZ KROVA NAD GLAVOM

Nakon požara u kampu na Lezbosu migranti borave na otvorenom treći dan zaredom

Tisuće ljudi spavalo je uz cestu i na poljima, a grčka televizija pokazala je jednu skupinu kako kampira i na groblju
 ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Tisuće migranata u petak su se treći dan zaredom nalazile na otvorenom bez krova nad glavom, u blizini najvećeg grčkog migrantskog kampa Morije na otoku Lezbosu koji je spaljen do temelja u požaru.

Kamp Moria, zloglasan zbog loših uvjeta stanovanja, bio je dom za više od 12 tisuća migranata, četiri puta više nego što mu to kapaciteti dopuštaju. Veliki požar u srijedu pretvorio je ogromni kompleks u masu rastopljenog metala i izgorjelih šatora.

Grčka konzervativna vlada rekla je da je osigurala tisuće šatora kako bi pružila privremenu zaštitu migrantima koji su pobjegli od požara. Putnički trajekt pristao je u luku Mytilene s pomoći. No planovima vlade usprotivile su se lokalne vlasti i stanovnici koji se boje da će se privremena utočišta pretvoriti u stalni migrantski kamp.

Ministar za migracije Notis Mitarachi rekao je za grčki MEGA TV kasno u četvrtak da lokalci ne žele kamp.

- Spremni smo sa šatorima, spremni smo pokriti potrebe obitelji i ranjivih - rekao je.

image
ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Tisuće migranata spavalo je uz cestu i na poljima drugu noć zaredom. Grčka televizija pokazala je jednu skupinu kako kampira na groblju.

Neki koji su pobjegli od požara u ranim satima u srijedu prethodno su testirani pozitivno na koronavirus nakon što je izbila zaraza u kampu, dalje komplicirajući zadatak zbrinjavanja migranata na jedno mjesto i pružanja utočišta.

Lokalne vlasti također se protive vladinim planovima da Moriju, kamp na otvorenom, zamijene zatvorenom ustanovom.

Vlada je rekla, a da za to nije pružila nikakve dokaze, da su požar potpalili tražitelji azila koji su reagirali na mjere karantene nakon što je zabilježena zaraza covidom-19.

Kamp je prošli tjedan stavljen u karantenu nakon što je 40-godišnjem muškarcu dijagnosticiran covid-19. Barem 35 migranata testirano je pozitivno prije nego što je izbio požar, no Mitarachi je rekao da ne mogu naći nijednoga od njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 17:06