GODINE KAOSA

Nakon oluje koja je odnijela tisuće života na svjetlo izlazi potpuni horor: ‘Jedna stvar je zapanjujuća!‘

Sjevernoafričku državu razdvajaju suparničke administracije i muče sukobi milicija nakon pobune tijekom Arapskog proljeća
 -/Afp

Nakon razorne oluje koja je odnijela tisuće života, a mnogo je ljudi nestalo Libija se suočava s posljedicama koje bacaju svjetlo na godine kaosa i podjela u zemlji.

Najveće posljedice poplava zabilježene su u istočnom lučkom gradu Derna gdje su velike građevine uz rijeku odnesene kada su popustile dvije brane. Šokantne slike i videozapisi zabilježili su posljedice prouzročene vodom koja je progutala preostale gradske nebodere, s prevrnutim automobilima i redovima tijela prekrivenih dekama koja čekaju pokop.

Vlasti tvrde da je 25 posto grada izbrisano, a ono što je zapanjujuće jest da stanovništvo nije bilo obaviješteno sustavom upozorenja, niti je postojao plan evakuacije. Jedini pokazatelj opasnosti bio je gromoglasan zvuk pucanja brana.

Sjevernoafričku državu razdvajaju suparničke administracije i muče sukobi milicija nakon pobune tijekom Arapskog proljeća 2011. kojom je svrgnut autokratski vladar Moamar Gadafi. Od 2014. godine Libija je podijeljena između dvije suparničke vlade, od kojih svaka uživa potporu međunarodnih podupiratelja i brojnih naoružanih milicija na terenu.

Premijer Abdul Hamid Dbeibah vodi međunarodno priznatu vladu u Tripoliju, a Osama Hamad na čelu je istočne uprave u Benghaziju, uz potporu moćnog vojnog zapovjednika Khalife Haftara. Unatoč njihovim obećanjima da će pomoći u naporima spašavanja, suradnja između ovih entiteta je gotovo nepostojeća. Pokušaji ujedinjenja, uključujući planirane izbore 2021., opetovano su propadali, održavajući podjele.

Derna, nekad poznata po slikovitim bijelim kućama uz plažu i vrtovima palmi, mjesto umjetnika, profesora i kulturnjaka, zapala je u kaos nakon svrgavanja Gadafija. Postala je središte ekstremističkih skupina, suočila se s egipatskim zračnim napadima i izdržala opsade snaga lojalnih Haftaru. Nažalost, od revolucije u gradu je bilo malo ulaganja ili ponovne gradnje.

Moderna infrastruktura Derne, uključujući srušenu branu Wadi Derna, potječe iz Gadafijeva doba. Gotovo je 70 posto nezaposlenih, građanima je bilo onemogućeno glasovanje na nacionalnim izborima 2014., a javne usluge godinama su propadale. Reuters, čiji su novinari razgovarali s lokalnim stanovnicima, saznao je da su stotine obitelji pobjegle u zapadnu Libiju strahujući od progona nakon što su optuženi da su podržavali islamiste.

Hitchem Abu Chikouat, ministar civilnog zrakoplovstva, nakon povratka iz Derne rekao je za Reuters: "Katastrofa. Tijela leže posvuda - u moru, dolinama, ispod zgrada".

Ujedinjeni narodi naveli su da je humanitarna situacija u Derni zabrinjavajuća, s izvješćima o desecima civila koji nemaju pristup hrani, vodi i zdravstvenoj skrbi.

Poplave su se dogodile nakon raširenih nemira u Libiji. Nedavni prosvjedi izbili su diljem zemlje nakon otkrića tajnog sastanka između libijskih i izraelskih ministara vanjskih poslova, što je dovelo do poziva na ostavku premijera Dbeibaha. U kolovozu su sukobi između suparničkih milicijskih snaga u glavnom gradu rezultirali gubitkom najmanje 45 života, naglašavajući utjecaj koji imaju odmetničke naoružane skupine.

Libija je postala i ključna tranzitna točka za migrante koji traže utočište u Europi, a iskorištavaju ih i milicije i trgovci ljudima.

Godine rata i nedostatak središnje vlade ostavili su naciju s raspadajućom infrastrukturom, čineći je alarmantno osjetljivom na intenzivne posljedice klimatskih promjena koje je sada najviše osjetila Derna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:16