NOVI UDARAC

Nakon Liverpoola, s UNESCO-ve liste svjetske baštine miče se još jedna znamenitost Velike Britanije?

Ustraju li vlasti na gradnji tunela, Velika Britanija će biti prva zemlja kojoj su s liste maknute dvije lokacije
 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon Liverpoola, slično se - micanje s popisa UNESCO-ve svjetske baštine - sprema i planetarno poznatom Stonehengeu. UNESCO zamjera Velikoj Britaniji da ne posvećuje dovoljno pažnje toj, ali i ostalim lokacijama unutar svojih granica, a koje se nalaze na tom prestižnom popisu.

Naime, UNESCO je upozorio britanske vlasti da će planetarno poznati Stonehenge biti uvršten na listu "svjetske baštine u opasnosti", popis koji je "prethodnik" potpunog uklanjanja s liste svjetske baštine. To će se dogoditi, tvrde, nastave li vlasti inzistirati na gradnji tunela.

Osim toga, britanskim su vlastima poručili da će pomnije motriti 30-ak lokacija u Britaniji koje se nalaze na popisu svjetske baštine, među njima i Westminstersku palaču, Kraljevske botaničke vrtove, Londonski toranj, rudarsko područje Cornwalla te stari i novi grad Edinburgha.

Chris Blandford, predsjednik organizacije World Heritage UK, a koja zastupa britanske lokacije uvrštene na listu svjetske baštine, ne krije nezadovoljstvo. Prema pisanju britanskog lista Guardian, žali se da u vladi postoji niska razina svijesti o važnosti tih lokacija. Mnoga od njih se ne financiraju kako bi se trebala, a ministri pokazuju otpor da ta mjesta iskoriste na, za Britaniju, najbolji način.

"To su mjesta od međunarodnog značaja. Ona su najbolje od najboljeg što se tiče naše kulturne baštine", naglašava te se pita zašto Britanija sada, kada je izvan EU i kada želi da je međunarodna zajednica ozbiljno shvati, ne iskoristi upravo te lokacije u te svrhe.

Što se tiče Stonehengea, kamen smutnje je tunel koji bi trebao prolaziti kod njega. Ministar prometa je dao zeleno svjetlo za taj projekt u studenom prošle godine, iako je UNESCO upozorio da će on imati "štetne posljedice" za povijesnu vrijednost te lokacije. Sada o pitanju gradnje tunela, odnosno nastavku planova, odlučuje sud, a odluka bi se trebala doznati u sljedećih nekoliko tjedana.

Što se tiče Liverpoola, UNESCO ga je uklonio s popisa svjetske baštine jer Britanija nije ispunila svoje obveze u kontekstu zaštite tamošnjih viktorijanskih dokova. Godine razvoja u tom području, tvrde, dovele su do nepovratnog gubitka povijesne važnosti dokova.

Micanje Liverpoola s popisa tek je treći takav slučaj zabilježen u posljednjih 50 godina. Bude li s popisa uklonjen i Stonehenge, Britanija će postati prva zemlja na svijetu kojoj su čak dvije lokacije uklonjene s popisa svjetske baštine. Definitivno, neslavan rekord.

Britanske vlasti i dalje, unatoč svemu, ustraju na tvrdnji "da je Velika Britanija svjetski lider u zaštiti kulturne baštine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:30