STRAH U EUROPI

Nakon Francuske i hrvatski susjedi pojačali mjere protiv terorizma: ‘Zna se tko je glavna prijetnja‘

Nadzor će biti posebno pojačan u vrijeme uskršnjih blagdana i na lokacijama na kojima se okuplja velik broj ljudi

Ilustracija

 Ciro Fusco/Zuma Press/Profimedia/Ciro Fusco/zuma Press/profimedia

Nakon Francuske koja je pojačala mjere sigurnosti i talijansko ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak je odlučilo pojačati protuteroristički nadzor u Italiji, nakon napada u Moskvi u kojoj su teroristi ubili najmanje 137 ljudi, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Tijekom sastanka u ministarstvu unutarnjih poslova nacionalni odbor za javni red i sigurnost zaključio je da je „važno nastaviti opsežne aktivnosti nadzora policije i obavještajnih snaga, uključujući na internetu, kako bi se identificirale moguće riskantne situacije na nacionalnom teritoriju” te da se nadzor posebno pojača u vrijeme uskršnjih blagdana i na lokacijama na kojima se okuplja velik broj ljudi, piše talijanska agencija Ansa.

Državni tajnik talijanske vlade Alfredo Mantovano u nedjelju je rekao kako su glavna teroristička prijetnja Italiji ‘vukovi samotnjaci‘, a ne organizirane skupine poput one koja je u petak napala koncertnu dvoranu u Moskvi.

"Prijetnja nije tolika od organiziranih skupina. Vjerujem da bi skupina poput one koja je djelovala u napadu na Moskvu, a koja je morala biti obučena i imati logističku podršku, u Italije prije bila presretnuta", rekao je Mantovano za televiziju Rai.

Francuski premijer Gabriel Attal ranije u ponedjeljak, nakon sastanka viših sigurnosnih i obrambenih dužnosnika s predsjednikom Emmanuelom Macronom, objavio je da je vlada podigla upozorenje na terorizam na najvišu razinu.

Attal je rekao u objavi na X-u da je ta odluka, koja dolazi mjesecima prije nego što će Pariz biti domaćin Olimpijskim igrama, donesena "u svjetlu preuzimanja odgovornosti Islamske države za napad u Moskvi i prijetnji koje pritišću našu zemlju."

Francusko upozorenje na terorizam ima tri razine, a najviša razina se aktivira uoči napada u Francuskoj ili u inozemstvu kad je prijetnja od napada neposredna.

To omogućuje uvođenje izvanrednih sigurnosnih mjera poput pojačanih patrola oružanih snaga na javnim mjestima kao što su željezničke postaje, zračne luke i religijske lokacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:58