KRAJ POLITIČKE KRIZE

Nakon dvomjesečne krize u Rumunjskoj postignut dogovor o koalicijskoj vladi

Buduću vladu očekuje inflacija blizu osam posto u prilikama usporavanja gospodarskog rasta, ozdravljenje javnih financija i upravljanje zdravstvenom krizom.

Klaus Werner Iohannis 

 Hannah Mckay/AFP

Liberali na vlasti u Rumunjskoj i njihovi bivši suparnici socijaldemokrati postigli su u nedjelju dogovor o formiranju koalicijske vlade, dva mjeseca otkad je usred pandemije izbila teška politička kriza.

Ove dvije stranke koje su prije razlaza dijelile vlast od 2012. do 2014., dogovorile su se ujedno o dosad neviđenoj "smjeni" premijera do parlamentarnih izbora u prosincu 2024.

Kandidat liberala (PNL) Nicolae Ciuca i socijaldemokrata (PSD) Marcel Ciolacu trebali bi se tako smjenjivati na dužnosti predsjednika vlade, s jednoipolgodišnjim mandatom svaki.

"Dovršili smo pregovore o političkom ustroju buduće vlade", rekao je novinarima Ciolacu nakon sastanka s PNL-om i sa strankom mađarske manjine (UDMR), koalicijskim partnerom.

Preostaje još da se u ponedjeljak dogovore o tome tko će biti predsjednik nove vlade, nakon čega njihov izbor treba potvrditi predsjednik Klaus Iohannis, dodao je Ciuca.

Buduću vladu očekuju brojni problemi koje treba čim prije riješiti: inflacija blizu osam posto u prilikama usporavanja gospodarskog rasta, ozdravljenje javnih financija i upravljanje zdravstvenom krizom.

Potonja se događa u prilikama kada je u zemlji s 19 milijuna stanovnika potpuno cijepljeno tek 37 posto stanovništva dok se širi novi val posebno zaraznog soja koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:48