NOVA POLITIKA

Nakon dvije i pol godine prvi tražitelji azila ušli iz Meksika u SAD preko prijelaza San Ysidro

Prošli mjesec Biden je naredio pauzu dodavanja novih tražitelja azila u program, no nije ga okončao za one koji već čekaju u Meksiku
Prijelaz San Ysidro
 Patrick T. Fallon/AFP

Dvije godine i 21 dan nakon što je prvi tražitelj azila otpraćen iz San Diega u Tijuanu u sklopu programa "Ostanite u Meksiku" koji je pokrenuo Donald Trump, mala skupina tražitelja azila otpraćena je u suprotnom smjeru kako bi pričekala razmatranje svojih zahtjeva na imigracijskim sudovima u SAD-u.

U sklopu nove politike predsjednika Joea Bidena, granični službenici u petak su počeli obrađivati prve od procijenjenih 26.000 slučajeva osoba koje imaju otvorene zahtjeve na američkim sudovima te su u Meksiku bili na čekanju pod programom Trumpove administracije, službeno poznatim kao Protokoli za zaštitu migranata (MPP).

Program je radikalno mijenjao sustav za traženje azila. To je bio jedan od Trumpovih najuspješnijih pokušaja da ograniči pristup azilu te tako odvrati migrante iz Latinske Amerike od traženja azila u SAD-u.

image
Prijelaz San Ysidro
Patrick T. Fallon/AFP

Prošli mjesec Biden je naredio pauzu dodavanja novih tražitelja azila u program, no nije ga okončao za one koji već čekaju u Meksiku. Američki State Department u petak je u priopćenju početak obrade MPP slučajeva nazvao "povlačenjem", što je žargon koji je obično koristi za vojne operacije u inozemstvu.

Od druga dva granična prijelaza uzduž granice - Brownsvillea i El Pasa u Teksasu - očekuje se slično postupanje već početkom sljedećeg tjedna.

Skupina od 25 tražitelja azila diskretno je ušla preko graničnog prijelaza San Ysidro u petak ujutro, neprimijećena od novinara koji su se okupili na južnoj strani granice. Nisu ih primijetile ni stotine drugih tražitelja azila koji su se nalazili na trgu ispred graničnog prijelaza nadajući se da će ući u zemlju.

image
Prijelaz San Ysidro
Patrick T. Fallon/AFP

Udruga židovskih obitelji iz San Diega potvrdila je prije 11 sati ujutro da se 25 ljudi koji su bili dio programa MPP sada nalazi pod brigom njihove organizacije te su u karanteni u hotelskim sobama, pod prismotrom zdravstvenih službi iz okruga. Među njima je šest obitelji i pet odraslih pojedinaca iz Hondurasa, Perua, Nikaragve, Guatemale i s Kube.

"Ovo je zaista drugačije iskustvo od onoga prije dvije i pol godine, kad smo primili poziv da se mame i djeca nalaze na ulicama San Diega", rekao je izvršni direktor Michael Hopkins, referirajući se na vrijeme kad su, pod Trumpovom administracijom, granični službenici počeli puštati obitelji koje su tražile azil, a da im nisu pomogli da dođu do svojih konačnih destinacija u SAD-u.

Prve tražitelje azila koji su ušli u SAD u petak izabralo je Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR), u dogovoru s lokalnim organizacijama koje rade s migrantima u Tijuani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:21