KRVAVI SUKOBI NA KOSOVU

Nakon akcije specijalaca krenuo kaos: Teško ranjen Srbin, Vučić odmah odjurio na granicu

Kosovski su mediji javili da je osam osoba uhićeno u akciji protiv krijumčara na teritoriju Kosova
 Radio Slobodna Europa/admirim/Twitter

Kosovski su mediji javili da je osam osoba uhićeno u akciji protiv krijumčara na teritoriju Kosova. Koha Ditore je na mrežnim stranicama nešto iza podneva objavila da se operacija privodi kraju te da su na sjeveru Kosova uhićene tri osobe, a šest policajaca ozlijeđeno.

Policija je priopćila da je su petorica Albanci, a jedan Srbin iz redova kosovske policije. Na sjeveru su uhićeni Albanac, Srbin i Bošnjak, navodi policija u priopćenju.

Policija je upala u jednu ljekarnu u Sjevernoj Mitrovici, a dio operacije se odvijao i u Zvečanu s ciljem da pronađu krijumčarenu robu. Beogradski Blic javlja da je Srbin ustrijeljen s leđa u Zvečanu, na sjeveru Kosova, i da se liječnici bore za njegov život. I potvrđuje povlačenje kosovske policije.

Odakle je metak

Mediji s obje strane su, kad je riječ o činjenicama, obavili kvalitetan posao. Doznali smo da je kosovska policija pokrenula akciju protiv krijumčara - sad dolazi dio gdje Blic tvrdi da je riječ o žvakama, čokoladicama i sokovima - da je došlo do očekivane burne reakcije lokalnog stanovništva na sjeveru Kosova, dijelu gdje većinom žive Srbi. Tijekom akcije došlo je do sukoba policije i lokalnog stanovništva, policija je bacila suzavac, a jedna je osoba teško ranjena.

Tek treba utvrditi odakle je stigao metak. Srbijanski mediji ne optužuju, sugeriraju da bi to moglo biti s pozicija kosovske policije. Prenose se riječi lokalnog stanovništva - kosovo-online - koje tvrdi da je policija vatrenim oružjem u Zvečanu pucala na okupljene građane. Na poprište sukoba u Mitrovici (sjevernoj) stigli su i pripadnici kosovske specijalne policije, ROSU.

image
Maja Fićović/Radio Slobodna Europa

Operacija protiv krijumčara je bila provedena i u drugim kosovskim gradovima, mirno.

Direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je jutrošnja akcija kosovske policije još jedna provokacija premijera Albina Kurtija pred lokalne izbore (održavaju se 17. listopada) i dodao da je o tome obavijestio specijalnog izaslanika EU za dijalog s Prištinom Miroslava Lajčáka.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, reagirala je oštro: “Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reagiraju i zauzdaju Albina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila luđačka politika koju provodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na rub kaosa.”

Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, odmah je krenuo u Rašku, u Sandžaku, blizu granice s Kosovom kako bi razgovarao s predstavnicima Srba s Kosova.

image
Taulant Qenaj/Radio Slobodna Europa

Borba protiv korupcije

Kosovski premijer Kurti se također oglasio objavljujući da je “rano jutros kosovska policija, u cilju borbe protiv krijumčarenja, započela racije na nekoliko različitih lokacija u Prištini, Peći i Sjevernoj i Južnoj Mitrovici", prenosi kosovo-online (sa sjedištem na sjeveru Kosova). Dodao je da su policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage i da se akcije naređuju i koordiniraju s nadležnim tužilaštvima i sudovima. "Zločin i kriminalne grupe neće se tolerirati i protiv njih će se voditi borba. Borit ćemo se i spriječiti šverc. Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u Sjevernoj Mitrovici da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politiziraju i proglase etnički usmjerenima", poručio je Kurti.

Albin Kurti je u pravu jer je borba protiv korupcije potrebna. No, Kosovo je zemlja koja nije ostvarila puni suverenitet, ne priznaje ju pet od 27 članica EU, Rusija i Narodna Republika Kine, dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a s pravom na veto. I nije riješila odnose s ključnim susjedom, Srbijom i, u sklopu toga, sa Srbima na Kosovu, prije svega onima na sjeveru zemlje koji su pod snažnim utjecajem Beograda.

Naivno ili namjerno

Djelovati kao da se sjever Kosova ni po čemu ne razlikuje o Peći ili Prištine je ili naivno ili namjerno. U prvom bi slučaju potvrdilo da Kurti ima manjak političke zrelosti, u drugom da svjesno provocira. Prvo dosad nije potvrđeno, a potonje bi bio znak destruktivne politke koji ne bi naišao na podršku u međunarodnoj zajednici.

I ozbiljno bi naštetilo kosovskim interesima. Između ostalog, protivljenju formiranju Zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova. Dok Srbija, ako se potvrdi da je nesretni Srbin u Zvečanu pogođen metkom kosovske policije, dobiva u ruke moćan argument: zašto se puca na građane?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2022 21:05