FBI POTVRDIO

Nakon 51 godinu dešifrirano pismo zloglasnog serijskog ubojice Zodiaca koje je poslao novinama

Zločinac se svojim jezivim ubojstvima hvalio u šifriranim pismima koje je slao redakcijama novina u San Franciscu
Jedno od Zodiacovih pisama
 File/Zuma Press/Profimedia

Američki FBI potvrdio je da su stručnjaci za kodiranje nakon 51 godinu uspjeli dešifrirati pismo koje je redakciji San Francisco Chroniclea uputio nikad uhvaćeni serijski ubojica, poznat samo po nadimku Zodiac.

On je kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća hladnim i vatrenim oružjem usmrtio pet ljudi i posijao strah na području San Francisca. Pritom je, tijekom svog krvavog pohoda, slao pisma redakcijama novina, no pisma su bila šifrirana i sve do danas nerazjašnjena. Tim od troje stručnjaka iz SAD-a, Belgije i Australije napokon ih je uspio dekodirati, javlja BBC.

- Nadam se da se dobro zabavljate tražeći me. Ne bojim se plinske komore jer znam da će me poslati u raj ranije nego što sam očekivao, sada imam dovoljno robota koji rade za mene - stoji u poruci koje ne baca novo svjetlo na identitet monstruoznog ubojice.

Američki web-dizajner David Oranchak poruku je dešifrirao u suradnji s australskim matematičarom Samom Blakeom te belgijskim informatičkim stručnjakom Jarlom Van Eyckeom. Udružili su se kako bi pomogli u potrazi za istinom o grozomornim događajima otprije pola stoljeća.

Poruku su opisali kao "još jedno smeće kojim je Zodiac privlačio pažnju na sebe".

Potvrđujući da je poruka dešifrirana, FBi je poručio kako nastavljaju rad na otkrivanju istine i potrazi za pravdom prema žrtvama svirepih ubojstava. U jednoj od prethodno dešifriranih poruka navodno se krije i ime počinitelja, no to nikada nije potvrđeno.

Serija jezivih zločina počela je u prosincu 1968., kada su muškarac i žena ustrijeljeni u svom automobilu. Sljedeće se ubojstvo dogodilo u srpnju 1969., kada je upucan vozač taksija. Iako je Zodiac tvrdio da je ubio 37 ljudi, istražitelji su s njime u vezu nedvojbeno doveli u vezu pet slučajeva s ukupno sedam žrtava, objašnjava BBC.

Ubojstva su inspirirala i dva poznata filma - Zodiac s Robertom Downeyem jr. te Prljavi Harry iz 1971. sa Clintom Eastwoodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:38